Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT KOMPLIKACÍ PŘI FEMORÁLNÍM A RADIÁLNÍM PŘÍSTUPU U KATETRIZOVANÝCH NEMOCNÝCH STARŠÍCH 80-TI LET

A. Herman, J. Matějka, I. Varvařovský, V. Rozsíval (Praha, Pardubice)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Autoři prezentují výskyt komplikací u nemocných pokročilého věku – 80 let a výše. Celkový počet 150 nemocných( 10% výkonů), od ledna do července 2008, je rozdělen na nemocné s radiálním přístupem a femorálním přístupem. Tyto skupiny nemocných jsou porovnány. Porovnání nemocných je detailní pro skupinu elektivních nemocných přijatých k vyšetření nebo PCI..
Celkový počet elektivních nemocných  je 121, z tohoto počtu je 43 nemocných s radiálním přístupem a 77 nemocných s femorálním přístupem. Jako sledované komplikace registrujeme CMP( cévní mozková příhoda s neurologickými příznaky) v souvislosti s výkonem,  pseudoaneurysma (PSA), krvácení s poklesem hemoglobinu ≥ 30 g/L.
Z uvedeného souboru 121 nemocných  byly 4 výše uvedené komplikace(4,2%). 2x CMP v souvislosti s výkonem a 2x PSA , které bylo řešeno 1x UZ kompresí a 1x aplikací trombinu.
Méně závažné komplikace- hematom, drobné krvácení, se vyskytly v našem souboru u dalších 12 nemocných.  V souboru nemocných s radiálním přístupem se CMP vyskytlo 2x v souvislosti s výkonem a jiné komplikace nebyly pozorovány. Ve skupině nemocných s femorálním přístupem byla pozorována 2 pseudoaneurysmata a drobné komplikace, žádná CMP.
Závěr: Ve skupině nemocných 80 let a výše lze při pečlivém provedením snížit výskyt komplikací. V této skupině je možných přístup radiální i femorální s malým rizikem komplikací, které se liší . CMP se vyskytuje pouze v souboru nemocných s radiálním přístupem.