Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORELACE ECHOKARDIOGRAFICKÝCH A PATOLOGICKO-ANATOMICKÝCH NÁLEZŮ PŘI PRENATÁLNÍ DETEKCI VROZENÝCH SRDEČNÍCH VAD

J. Pavlíček, T. Gruszka (Ostrava)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Pediatrická kardiologie

Cíl: Zhodnocení výskytu významných vrozených srdečních vad (VSV) v regionu Moravskoslezského (MS) kraje, úspěšnosti jejich prenatální detekce a posouzení korelace mezi prenatálními echokardiografickými a patologicko-anatomickými nálezy při ukončení gravidity.

Metodika: Studie výskytu VSV v MS kraji v letech 1999-2007, vyšetření 18000 těhotných žen ve vlastní ambulanci v uvedených letech, přítomnost dětského kardiologa u autopsie.

Výsledky: V uvedeném období se vyskytlo v MS kraji 350 významných VSV, 146 (42%) bylo prenatálně detekováno, většinou v rámci plánovaného screeningu ve 20. týdnu gravidity.  82 rodin (56% z prenat. poznaných VSV) se rozhodlo pro ukončení gravidity. U většiny patologií proběhlo ukončení gravidity na pracovišti autorů, při autopsii byl vždy přítomen dětský kardiolog a nálezy byly přesně posouzeny a dokumentovány. Jedna třetina VSV byla sdružena s genetickou nebo morfologickou extrakardiální patologií, ostatní byly izolované. Patologicko anatomické nálezy vždy korelovaly s předchozím prenatálním echokardiografickým vyšetřením.

Závěry: Při plánovaném prenatálním screeningu lze detekovat většinu kritických a významných VSV. Gravidita je vždy celkově došetřena (genetika, extrakardiální patologie). 56% partnerů se rozhodlo pro ukončení gravidity. Nálezy při autopsii vždy souhlasí s fetální echokardiografií, která je bezpečnou metodou k posouzení srdeční morfologie a funkce ve fetálním období.