Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TAKO-TSUBO KARDIOMYOPATIE - KAZUISTIKA

M. Pýchová (Kladno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Tako-tsubo kardiomyopatie se poprvé objevuje v literatuře na počátku 90tých let dvacátého století. Je charakterizována těmito příznaky: bolest na hrudi či akutní dechová tíseň, akutně vzniklá, reverzibilní porucha kinetiky levé komory, změny EKG, typické pro akutní koronární syndrom, kardiospecifické markery negativní či mírně zvýšené, negativní koronarografie, časté postižení žen nad 50let.
Kazuistika:
51-letá  žena, hospitalizovaná  25.9. pro akutní dechovou tíseň při CHOPN III.stupně  s těžkou ventilační poruchou, vyšetřena echograficky s nálezem akinesy střední části mezikomorového septa, pokračující bazálně laterálně,  EF na dolní hranici normy, nevýznamná mitrální regurgitace.  Dle vstupního ekg  25.9. nespecifické změny, dle ekg 27.9.projevy subakutní koronární ischémie s elevacemi ST úseku. Pacientka odeslána k SKG, které provedeno 2.10. s normálním nálezem na věnčitých tepnách, s lehkou hypokinesou hrotové části přední stěny, EF 50%. Troponin I  0,22..0,12.  Pacientka během hospitalizace i při ambulantních kontrolách bez kardiálních obtíží, přetrvává stacionární dušnost při CHOPN.  Dle kontrolního  ECHO symetrická hybnost myokardu levé komory,  bez omezení  EF.
Závěr:
Vzhledem ke klinice, positivnímu nálezu na EKG,  ECHO s úpravou funkce LK při kontrole, mírné  elevaci troponinu při negativním nálezu na věnčitých tepnách hodnotíme jako Takotsubo kardiomyopatii. Diagnosu podporuje i pro náš případ typický výskyt u žen nad 50 let a stresová situace, v tomto případě  akutní exacerbace CHOPN.