Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POUŽITÍ INTRAKARDIÁLNÍHO ULTRAZVUKU PŘI RF KATÉTROVÝCH ABLACÍCH

P. Váchová, E. Honnerová, S. Mokráčková, J. Švejdová, P. Češková, A. Zíková, D. Sitek, J. Haniš, A. Bulava (České Budějovice)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Radiofrekvenční (RF) katétrové ablace pro fibrilaci síní (FS) se stávají běžným standardem v elektrofyziologických laboratořích. Tyto výkony jsou však stále časově náročné a představují i nemalou skiaskopickou zátěž. S těmito výkony může být spjata celá řada komplikací, z nichž nejčastější jsou srdeční tamponáda, tromboembolické příhody, stenóza plicní žíly či paréza pravého bráničního nervu. Pro zvýšení bezpečnosti výkonu se ve stále větší míře používá intrakardiální echokardiografie (ICE).
Cíl: Cílem sdělení je ukázat a diskutovat možnosti použití ICE při RF katétrových ablacích.
Výsledky: Celkem bylo za rok 2008 v Kardiocentru nemocnice České Budějovice, a.s. pod navigací ICE provedeno 158 RF katétrových ablací pro FS a pro 23 síňových reentry či fokálních tachykardií (z toho 11 tachykardií zahrnujících také levou síň). Autoři ukazují základní ICE zobrazitelné srdeční anatomické struktury, orientaci jednotlivých pohledů a četné příklady použití ICE pro zobrazení kavotrikuspidálního můstku, navigaci pro transseptální punkci (vč. různých typů mezisíňové srdeční přepážky) a zobrazení levostranných i pravostranných plicních žil. ICE lze využít také k přímé kontrole kontaktu RF ablačního katétru se stěnou srdeční, címž lze docílit rychlejšího dosažení transmurality ablační léze. Autoři diskutují i použití ICE při kontrole optimální apozice cirkulárních multielektrodových ablačních katétrů (systém PVAC Ablation Frontiers).
Závěr: ICE je rychlá, bezpečná a efektivní metoda zobrazení jednotlivých srdečních struktur. Použití ICE výrazně zvyšuje bezpečnost a efektivitu prováděných RF ablačních lézí bez významného zvýšení zátěže pro pacienta. Nevýhodou je stále relativně vysoká cena ICE katétrů.