Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IZOLACE PLICNÍCH ŽIL JEDNÍM PÁLENÍM? PRVNÍ ZKUŠENOSTI S NOVÝM ABLAČNÍM SYSTÉMEM PVAC ABLATION FRONTIERS

A. Bulava, J. Haniš, D. Karpianus, O. Ošmera, D. Sitek, L. Pešl (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Radiofrekvenční (RF) katétrové ablace pro fibrilaci síní (FS) se stávají standardem v elektrofyziologických laboratořích. Tyto výkony jsou však stále časově náročné a představují i nemalou skiaskopickou zátěž. Do klinické praxe přicházejí nová instrumentária s cílem zkrátit dobu trvání výkonu.
Cíl: Zhodnotit první zkušenosti  a perioperační výsledky izolace plicních žil (PŽ) multielektrodovým cirkulárním ablačním katétrem (PVAC).
Metody a výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 25 pacientů prům. věku 56±10 let s paroxysmální fibrilací síní rezistentní na alespoň jedno antiarytmikum. Po standardní přípravě byla provedena jediná transseptální punkce a do levé síně byl zaveden katétr PVAC. Celkem bylo izolováno 94 PŽ. Prům. počet RF aplikací a prům. čas aplikace RF energie nutný k izolaci PŽ v celém souboru činil 3,9±2,6 aplikací a 206±138 sekund (pro levou horní PŽ 4,6±3 aplikace a 234±133 sekund, pro levou dolní PŽ 3,4±2,3 aplikací a 180±126 sekund, pro pravou horní PŽ 3,7±2 aplikace a 187±84 sekund a pro pravou dolní PŽ 4±3 aplikace a 222±182 sekund). Pokud byla izolována levá společná PŽ (n=6), byl počet RF aplikací nutných k dosažení izolace 12±5,2 a čas RF energie 606±266 sekund. Prům. skiaskopický čas a celková doba výkonu byly 16±5,8 min., resp. 112±35 min. Celkem bylo dosaženo izolace všech PŽ u 91% pacientů. U 19 pacientů (76%) nebyla vzestupnou stimulací síní do 300/min na konci výkonu vyvolatelná žádná setrvalá FS. V průběhu výkonu nebyly zaznamenány žádné komplikace.
Závěr: Katétrové ablace pro FS za použití nového cirkulárního ablačního katétru představují bezpečnou a účinnou formu izolace PŽ významně zkracující dobu výkonu a skiaskopickou zátěž. Dlouhodobější sledování těchto pacientů ukáže, zda se příznivý akutní výsledek cirkulární ablace PŽ odrazí i v absenci paroxysmů FS.