Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VIDEOKONFERENCE - PROSTŘEDEK PRO VEDENÍ LÉKAŘSKÝCH KONZILIÍ A KONZULTACÍ

J. Smržová, M. Kuba, R. Rakowski, M. Procházka (Brno, Třinec)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Konzultace jednotlivých specialistů jsou nezbytnou součástí péče o komplikované nemocné. Osobní komunikace je však časově náročná či obtížně realizovatelná z důvodu vzdálenosti jednotlivých pracovišť. Videokonference může tuto komunikaci usnadňovat.
Metodika: Simulovali jsme konzultace lékařů nad reálnými nemocnými s použitím programu Adobe Connect, s použitím připojení o rychlosti nejméně 4096/256 kb/s.
Výsledky: Videokonference probíhá ve virtuální místnosti, jejíž stav se uchovává i po opuštění všemi účastníky. Ti si tedy mohou kdykoliv znovu prohlédnout sdílené dokumenty. Je možné prezentovat různá data (text, rtg a CT snímky, videa aj.) a nad sdílenými daty pracovat s použitím ukazovátka, tužky, textového pole apod.  Pro účast v konferenci není nutná instalace žádných programů.
K výhodám videokonference patří zejména možnost konzultace i ze vzdáleného pracoviště. Lze se účastnit i jen části diskuse, což znamená časovou úsporu. Je též možné účastnit se diskuse pouze pasivně, např. z edukačních důvodů.
Nevýhodou je omezení nonverbální komunikace diskutujících (částečně řešitelné kvalitnějším přenášeným obrazem s vyššími nároky na připojení) a zhoršení kvality zvuku při přítomnosti více účastníků v jedné místnosti nebo při použití nekvalitních sluchátek a mikrofonů.
Nutné je kvalitní připojení do sítě tak, aby nedocházelo k zamrzání přenosu dat a výpadkům zvuku, neboť výpadky informace mohou mít při lékařských konzultacích i fatální důsledky.
Závěr: Videokonference jsou vhodnou možností, jak realizovat konzultace zdravotního stavu nemocných bez nutnosti přímého setkávání se jednotlivých specialistů, za předpokladu spolehlivého vysokorychlostního připojení k internetu.

Tento projekt je podporován z prostředků výzkumného projektu "MediGrid - metody a nástroje pro využití sítě Grid v biomedicíně" (TZ202090537), realizovaného sdružením CESNET.