Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONTROLA KREVNÍHO TLAKU U DIALYZOVANÝCH PACIENTŮ - VYUŽITÍ BCM (BODY COMPOSITION MONITOR)

R. Fojt, K. Nehézová, J. Verešová, I. Rychlík (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:

Hypertenze je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob, které jsou hlavní příčinou morbidity a mortality u dialyzovaných pacientů. Hypertenze je v této skupině osob způsobena především převodněním  a nedosažením tzv. suché váhy. Objektivní metoda hodnocení stavu hydratace by měla výrazně pomoci v dosažení suché váhy a z toho plynoucí lepší kontrole krevního tlaku (Tk) u dialyzovaných pacientů.

Metodika a soubor:

BCM (body composition monitor) pracující na principu měření bioimpedance byl využit k hodnocení stavu hydratace v retrospektivní analýze kontroly Tk u pacientů dialyzovaných ve FMC Vinohrady. V průběhu 1 měsíce bylo analyzováno 48 pacientů, kteří byli rozděleni dle stupně převodnění (OH = overhydration) na 2 skupiny (skupina A ... OH před dialýzou < 2 litry a skupina B ... OH před dialýzou > 2 litry). Tyto skupiny byly porovnány s ohledem na výši Tk a potřebu antihypertenzní medikace.

Výsledky:

V celém souboru pacientů bylo na počátku dialýzy průměrné OH stanovené dle BCM + 2.1 litrů a průměrný Tk 136/65 mmHg, na konci dialýzy pak OH -0.1 litr a Tk 135/69 mmHg. Průměrný mezidialyzační váhový přírůstek všech pacientů činil 2.2 kg.  Pacienti ve skupině A vykazovali signifikantně nižší hodnoty systolického Tk (130 ± 16 vs 142 ± 18 mmHg, p = 0.01) a nesignifikantně nižší hodnoty pulzového tlaku (66 ± 16 vs 76 ± 21 mmHg, p = 0.07) ve srovnání s pacienty ve skupině B. Rovněž potřeba antihypertenzní medikace byla nižší ve skupině A.

Závěr: 

BCM je nesporně užitečná metoda k objektivnímu hodnocení stavu hydratace, jež umožňuje snažší dosažení suché váhy a lepší kontrolu Tk u dialyzovaných pacientů. Pomáhá rovněž v nastavení optimální léčebné strategie u dialyzovaných hypertoniků.