Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMUNOADSORPCE PŘED TRANSPLANTACÍ SRDCE. MOŽNOST, JAK SNÍŽIT ALLOANTIGENNÍ STIMULACI U PACIENTA S VYSOKÝM IMUNOLOGICKÝM RIZIKEM

L. Hošková, L. Pagáčová, I. Málek, M. Kubánek, J. Vrbská, A. Slavčev, K. Nečasová (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Přítomnost vysokých hodnot PRA (panel reaktivních protilátek) u kandidáta transplantace  představuje zvýšené riziko pozitivity „cross-match“ (přítomnost lymfocytotoxických protilátek v séru příjemce proti lymfocytům dárce). V případě pozitivního výsledku „cross-match“ se transplantace srdce (TxS) nedoporučuje z důvodů zvýšené incidence  humorální rejekce a selhání štěpu. Představujeme 51 letého nemocného s ICHS, po chirurgické revaskularizaci myokardu v 5/08, s rozvojem těžké dysfunkce levé komory, který byl v 10/08 indikován k TxS. Dle imunologických testů  jsme opakovaně zjistili vysoké hodnoty PRA až  92%.
Metodika:
Bylo použito eliminační metody imunoadsorpce, která umožňuje technikou afinitní chromatografie odstranit z plazmy pacienta nežádoucí imunoglobuliny. K oddělení plazmy sloužil separátor krevních elementů ComTec a ke zpracování odseparované plazmy monitor  Citem 10.  Systém se skládá ze 2  kolon s navázaným stafylokokovým proteinem A . Během opakovaných cyklů je vždy jedna kolona  adsorbující a druhá je regenerována. Očištěná plazma je spolu s krevními elementy opět vrácena pacientovi.
Výsledky:
V období od 18.11. do 2.12. 2008 byly provedeny celkem 3 imunoadsorpce (IA), po kterých došlo k poklesu  imunoglobulinů  IgG, především podtřídy IgG1 ze 7,7 na 2,2 g/l, IgG2 ze 4,9 na 2,0 g/l a IgG4 z 0,6 na 0,3 g/l. PRA poklesl z 92% na 36%. Dne 16.12.2008 pacient podstoupil TxS, aktuální výsledek  „cross-match“  byl negativní. Za 48 hodin po TxS jsme provedli ještě 1x IA. Po operaci je pacient dále oběhově stabilní, výsledky endomyokardiálních  biopsií jsou bez známek akutní celulární a humorální rejekce.
Závěr:
Imunoadsorpce představuje možnost, jak snížit imunologické riziko u pacientů s vysokým PRA a připravit je tak k transplantaci srdce.