Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MIMOTĚLNÍ PODPORA KREVNÍHO OBĚHU U RIZIKOVÉ KORONÁRNÍ INTERVENVENCE

L. Arnoštová, I. Nováková, M. Linhartová, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

MIMOTĚLNÍ PODPORA KREVNÍHO OBĚHU U RIZIKOVÉ KORONÁRNÍ INTERVENVENCE

Profylaktické zavedení mechanické podpory oběhu patří mezi jednu z metod, snižujících riziko komplikací u vysoce rizikového arytmologického či intervenčního výkonu. Nejčastěji se v této indikaci používá intraaortální balonková kontrapulzace, méně potom systém Impella či Tandem Heart. V poslední době se však objevily nové systémy mimotělní podpory, které umožňují v případě potřeby i kompletní náhradu pacientova krevního oběhu.
Od února 2008 do ledna 2009 jsme provedli čtyři vysoce rizikové perkutánní koronární intervence (PCI) s mimotělní podporou krevního oběhu. U prvního nemocného jsme použili přístroj Performer (Medtronic, USA), u dalšího pacienta systém Bio-Console (Medtronic, USA), u posledních dvou potom systém Levitronix Centrimag (Levitronix, USA). Zatímco první přístroj je jen o málo zjednodušený systém pro mimotělní oběh v průběhu kardiochirurgické operace, u přístroje Bio-Console se již setkáváme s řadou zjednodušení, přesto však umožňuje monitoraci mnoha více či méně užitečných parametrů. Výhodou systému Levitronix, který je už nějaký čas používán jako dlouhodobá srdeční podpora v kardiochirurgii, je především výrazně jednodušší sestavení a obsluha a to i při zapojení s membránovým oxygenátorem.
Naše první zkušenosti s mimotělní podporou krevního oběhu ukazují, že tato metoda je technicky i organizačně zvládnutelná v podmínkách kardiologického oddělení kardiocentra a umožňuje překlenout i ty nejzávažnější komplikace během rizikové PCI.