Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZTAH KOTNÍKO-PAŽNÍHO TLAKOVÉHO INDEXU U NEMOCNÝCH S DIABETEM 2. TYPU KE KARDIOVASKULÁRNÍMU RIZIKU

B. Nussbaumerová, H. Rosolová (Plzeň)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl: Snížený poměr systolického krevního tlaku (STK) změřeného na kotníku a na paži (ABI≤0,9) je užíván v diagnostice ischemické choroby tepen dolních končetin. Je rizikovým faktorem pro kardiovaskulární (KV) mortalitu a morbiditu. Zkoumali jsme asociaci mezi sníženým ABI a KV rizikem diabetiků 2. typu (DM2).

Metodika: U souboru 253 DM2 (135 mužů a 118 žen, průměrný věk 66±9 let) byl kotníkový tlak byl měřen dopplerovskou ultrasonografickou sondou po 5 min. klidu vleže s přesností na 2 mmHg, STK na příslušné paži byl měřen rtuťovým tonometrem se stejnou přesností a ve stejné poloze. Vysoké KV riziko bylo definované 1) jako přítomnost KV nemocí (ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda - CMP, symptomatická stenóza karotid v anamnéze), 2) zvýšené Ca-skóre koronárního řečiště dle CT a Agatstonova skóre (101-400 vysoké riziko, 401 a více velmi vysoké riziko), 3) přítomnost standatdních KV rizikových faktorů. Použité statistické metody: Wilcoxonův nepárový test, χ2 test, mnohočetná logistická regrese.

Výsledky: KPI≤0,9 alespoň na jedné končetině se vyskytoval u 20 DM2 (8%), na obou končetinách u 27 (10%), tj. u 18% DM2; byl významně častější u starších mužů (718 let; p<0,01) s častějším výskytem KV nemocí, diabetické nohy a vyšším Ca-skóre (600±707; p<0,05) oproti DM2 s KPI>0,9 (669 let, 234±458). S KPI≤0,9 korelovala řada KV i metabolických rizikových faktorů; v pozitivní nezávislé asociaci zůstal vyšší věk, LDL-cholesterol, glykémie, Ca-skóre a plazmatický homocystein, KPI byl významným prediktorem CMP v budoucích třech letech. Hodnota KPI≤0,9 nekorelovala významně s ultrasenzitivním CRP ani přítomností metabolického syndromu u DM2.

Závěr: Snížený KPI ≤0,9 je známkou postižení tepen dolních končetin (aterosklerózou nebo mediokalcinózou), je ve významné asociaci s vysokým KV rizikem nemocných s DM2 a je prediktorem budoucí CMP.