Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EFEKT EVIDENCE BASED MEDICINE TERAPIE SRDEČNÍHO SELHÁNÍ NA VÝVOJ GLOMERULÁRNÍ FILTRACE U PACIENTŮ S CHRONICKÝM KARDIORENÁLNÍM SYNDROMEM

F. Málek, M. Havrda, J. Vránová (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Východisko: zhoršení renálních funkcí je silným predikátorem mortality pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS). Randomizované studie, které jsou podkladem Evidence Based Medicine (EBM) terapie srdečního selhání vylučovaly pacienty se různým stupněm snížení renálních funkcí.
Cíl práce: zhodnotit efekt EBM terapie CHSS u pacientů s chronickým kardiorenálním syndromem (CRS) na vývoj renální funkce.
Soubor nemocných a metodika: 52 pacientů (36 mužů a 16 žen) s chronickým CRS, definovaným kombinací CHSS NYHA II-IV s glomerulární filtrací (eGFR) < 1 ml/sec/1.73 m2. Pacienti byli sledováni kardiologem a nefrologem a léčeni podle doporučení pro léčbu CHSS a chronického onemocnění ledvin. Klinické, hemodynamické a laboratorní parametry byly hodnoceny z první a poslední návštěvy ve specializované ambulanci. Ke statistické analýze byl použit nepárový t-test.
Výsledky: průměrný věk souboru byl 72 let, průměrná EF LK 36%, průměrná koncentrace kreatininu 215 µmol/l a glomerulární filtrace (eGFR) 0,53 ml/sec/1.73 m2. Při poslední návštěvě bylo 96% pacientů léčeno betablokátory, 70%  ACE inhibitory (ACEi), 22% blokátory receptoru angiotensinu (ARB), 78% ACEi a/nebo ARB, 78% spironolaktonem. V průběhu sledování v průměru 7,4 měsíce došlo ke zlepšení průměrné třídy NYHA (p<0,02), vzestupu EF LK  (p<0,001) a poklesu systolického tlaku v plicnici (p<0,0001). Změna průměrné hodnoty eGFR nebyla významná (z 0,53 na 0,48 ml/sec., N.S.).
Závěry:  EBM terapie CHSS je u pacientů s chronickým CRS spojena v krátkém období se zlepšením klinických a hemodynamických parametrů a nevede k významnému zhoršení ledvinných funkcí.