Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POROVNÁNÍ ZOBRAZOVACÍCH METOD V PŘESNOSTI MĚŘENÍ AORTÁLNÍHO ANULU A ASCENDENTNÍ AORTY U PACIENTŮ S VÝZNAMNOU DEGENERATIVNÍ AORTÁLNÍ STENÓZOU

M. Šmíd, J. Ferda, J. Čech, J. Baxa, T. Hájek, R. Rokyta (Třemošná, Plzeň)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Určení přesného rozměru aortálního anulu je nedílnou součástí předoperačního vyšetření před náhradou aortální chlopně, které umožňuje odhad velikosti implantované protézy. Stejně tak znalost rozměru ascendentní aorty je nutná v předoperační rozvaze a sledování  její dilatace umožnuje přesné načasování operace. V naší práci jsme porovnali přesnost měření aortálního anulu a ascendentní aorty pomocí magnetické rezonance (MR), počítačové tomografie (CT), transtorakální echokardiografie  (TTE), transesofageální echokardiografie (TEE) u pacientů s degenerativní aortální stenózou a tyto hodnoty srovnali s přímým peroperačním změřením.
Soubor a metodika :  Do prospektivní studie bylo zařazeno 15 pacientů před plánovanou náhradou aortální chlopně pro významnou degenerativní stenózu. Předoperačně bylo u všech pacientů provedeno TTE, TEE u 10 pac., CT u 14 pac., MR u 11 pac. Výsledky měření jednotlivými metodikami byly srovnány s peroperačně naměřenými hodnotami jako referenčním číslem. Všechny echokardiografické nálezy byly hodnoceny stejným jedním zkušeným echokardiografistou , CT a MR nálezy byly hodnoceny jedním zkušeným radiodiagnostikem, peroperační měření bylo prováděno hlavním operatérem.
Výsledky: V měření aortálního anulu vychází nejpřesněji MR, poté CT, TTE, TEE. U měření ascendentní aorty vychází jako nepřesnější metodika opět MR, následována CT, TEE, TTE. Přesnost měření byla u všech metodik (ale zejména u echokardiografie) vyšší při měření ascendentní aorty než u aortálního anulu.
Závěr: V naší práci vychází MR jako nejpřesnější metodika pro měření aortálního anulu a ascendentní aorty u pacientů s degenerativní aortální stenózou. 
Tato práce byla podpořena VZ UK v Praze č. MSM 0021620817, uděleným MŠMT ČR