Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ FUNKCE AUTONOMNÍHO NERVOVÉHO SYSTÉMU U DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH PO ANTRACYKLINOVÉ TERAPII

Z. Nováková, E. Závodná, B. Fišer, N. Honzíková, J. Moudr (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Antracykliny jsou využívány v praxi pro léčbu širokého spektra zhoubných nádorů, mimo jiné i u dětí s leukémií. Jejich využitelnost je limitována kardiotoxicitou. Spektrální analýza včetně hodnocení vzájemných poměrů sympatického (nízkofrekvenčního) a parasympatického (vysokofrekvenčního) nervového systému (LF/HF) byla sledována jako součást  hodnocení funkce autonomního nervového systému jak ve zdraví (mentálního stres), tak při různých patologických stavech (hypertenze).
Cíl studie: Srovnání výkonových spekter tepových intervalů (TI), systolického (STK) a diastolického krevního tlaku (DTK), LF/HF, stanovení citlivosti baroreflexu (BRS) u zdravých dětí a dospívajících a bývalých onkologických pacientů.
Soubor a metodika: Vyšetřili jsme 60 zdravých osob (věk:13-21 let,) a 40 bývalých onkologických pacientů stejného věku. Krevní tlak jsme zaznamenávali tep po tepu neinvazivní kontinuální metodou podle Peňáze vsedě, v klidu, při řízeném dýchání (20 dechů/min; Finapres, Ohmeda, USA).  Záznam byl zpracován metodou spektrální analýzy a dále matematicky a statisticky vyhodnocen.
Výsledky: Našli jsme statisticky významný rozdíl mezi kontrolami a pacienty v hodnotách STK A DTK (Ko vs A: 112±12 vs 102±14; 64±11 vs 58±5 mmHg), hodnota BRS se pohybovala na hranici statistické významnosti (10,6±5,5 vs 8,4±4,4 ms/mmHg; p0,05)). Výkonová spektra TI, STK a DTK i LF/HF nevykazovala statisticky významné rozdíly.
Závěr: Lze uzavřít, že kardiotoxicita antracyklinové léčby má vliv na autonomní regulaci krevního tlaku, která se však projevuje pouze vlastním snížením hodnot STK a DTK. Postižení sympatického nervového systému zatím není pravděpodobně takové, aby se projevilo ve změně jeho funkce.
 
Práce vznikla za podpory výzkumného záměru MSM 0021622402