Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

10-LETÉ ZKUŠENOSTI S EXTRAKCÍ INTRAKARDIÁLNÍCH STIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTROD

T. Martinča, I. Skalský, V. Vinduška, J. Bytešník (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Extrakci intrakardiálních elektrod provádíme na našem pracovišti již více než deset let. Cílem naší práce je prezentovat dosažené výsledky a zkušenosti s touto problematikou.
Metody
Výkony jsou prováděny na kardiochirurgickém sále, v celkové anestezii za invazivní monitorace. Přístup k odstranění elektrod je buď miniinvazivní z kapsy, nebo chirurgický z thorakotomie či sternotomie.  Při miniinvazivním přístupu, provádíme výkon buď prostou trakcí nebo pomocí speciálního instrumentária s použitím radiofrekvenční energie. Výkon z thorakotomie, sternotomie s použitím mimotělního oběhu, bývá spojen s následnou epikardiální implantací stimulačního nebo defibrilačního systému. 
Výsledky
Extrakci jsme provedli u 128 pacientů. 85 mužů a 43 žen. Ve 102 případech byla přístupem kapsa, u 6 lidí thorakotomie a u 18 sternotomie. Nejčastější indikací výkonu byla infekce (82pt, 64%). Průměrná doba od implantace je 6,4 let. Celkový počet extrahovaných elektrod byl 212. V 94% případů bylo dosaženo úplného odstranění. V jednom případě došlo k perforaci HDŽ s nutností provedení sternotomie a dokončení výkonu s použitím mimotělního oběhu. Epikardiální implantace, v kombinaci s extrakcí nebo v druhé době, byla provedena u 32 lidí. Současný, jiný kardiochirurgický výkon podstoupilo 16 pacientů. 5 pacientů zemřelo. Všichni s předoperačně rozvinutým septickým stavem a s počínajícím nebo rozvinutým multiorgánovým selháním.     
Závěry
1.Naprostá většina prováděných extrakcí je řešitelná z kapsy, z místa implantovaného přístroje a to i v případě dlouhodobě zavedených elektrod.
2.U septických pacientů s nutností použití mimotělního oběhu je prospěšnější časově kratší, třeba i nekompletní výkon.