Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANALÝZA SUBKUTÁLNÍHO ELEKTROKARDIOGRAMU S VYUŽITÍM IMPLANTABILNÍHO SRDEČNÍHO MONITORU

R. Vopálka (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Fibrilace síní (AF) je významnou arytmií. Kromě farmakologické léčby jsou alternativní metodou ablační techniky. Nebyly však sofistikované prostředky, jak hodnotit výskyt ARR po ablačních výkonech. Vývoj v detekci, zpracování a vyhodnocení srdeční aktivity se ubírá směrem k dlouhodobé monitoraci srdečních signálů pomocí implantabilního srdečního monitoru (ILR).
Metodika:
Do praxe byl uveden model REVEAL® XT,který  navazuje na  model REVEAL® PLUS. Kompletní analýza vlastností je předmětem tohoto sdělení a nový typ je určen pro dg síňových arytmií, konkrétně AF a metodika analýzy je následující.
1.Porovnání přesnosti  techniky VECTOR CHECK.Porovnává se P- a R-vlna před a po implantaci.
2.Analýza výkonnosti funkce algoritmu denního zatížení. Kvantifikace přesnosti detekce všech epizod AF v období 24 hodin.
3.Výkonnost funkce detekce epizod. Kvantifikace přesnosti klasifikace ARR  a  vyhodnocení detekce AF.
4.Zhodnocení variability R-vlny  po implantaci ILR a v intervalech 3, 6, 9 a 12 měsíců.
5.Vyhodnocení interpretovatelnosti R-vlny vzhledem k neadekvátním signálům v důsledku over- undersensingu.
Výsledky:
Detekční algoritmus, hodnotí AF s mírou shody 92% resp. 96 % dle % zatížení algoritmu. Klasifikovat typy ARR algoritmus dokáže s přesností 97%, což je dostatečné pro sledování úspěšnosti ablačních technik.
S rostoucím časem po implantaci (od 6 měsíců) nelze variabilitu signálu považovat za rozdílnou (p-value 0,16), ale lze pozorovat zvýšení hodnot z průměrné hodnoty 0,86 (ILR) na 0,9 (6 měsíců po operaci), což je signifikantní (p-value < 0,001).
Parametry specificity a citlivosti záchytu AF. Všechny zachycené epizody, i u epizod >2 min.,kde se citlivost nezměnila (0,97). Zvýšila se ale specificita u skupiny, kde AF jsou > 2 min. (z 0,48 na 0,7).
Závěr:
Lze říci, že ILR REVEAL® XT dokáže  detekovat a správně klasifikovat ARR a je tak vhodný pro klinické použití.