Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AMBULANTNÍ FORMA KARDIOVASKULÁRNÍ REHABILITACE V PODMÍNKÁCH PRIVÁTNÍ KARDIOLOGICKÉ AMBULANCE, NAŠE PRVNÍ ZKUŠENOSTI.

I. Karel, H. Skalická, M. Köhlerová, E. Jirešová, M. Mohyláková, J. Hrabáněová, P. Petržílková, L. Stanovská, P. Šubrtová (Praha)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kardiochirurgie a invazivní kardiologie v ČR patří ke špičce v evropském měřítku. Následná kardiorehabilitace zahrnuje málo pacientů po kardiochirurgickém nebo invazivním výkonu. Fáze II. kardiorehabilitace se účastní 15-20% nemocných a fáze III. jen 5-8% pacientů.
Soubor: V létě 2009 vznikl ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami pilotní projekt na ambulantně vedenou kardiorehabilitaci v podmínkách „malé“ kardiologické ambulance. Zatím se zúčastnilo 16 pacientů (14 mužů a 2 ženy) ve věku 67 let. Polovina byla do 6 měsíců po akutním onemocnění/výkonu, všichni s EF LK, průměrně 59%.
Metodika: Pacienti podstoupili kardiologické vyšetření včetně echokardiografie  a bicyklové ergometre, 6ti minutový test chůzí (6MWT). Následně byli rozřazeni do skupin dle EF LK a odstupu od onemocnění/výkonu. Byl jim stanoven plán kardiorehabilitace dle doporučení ČKS. Zúčastňovali se rehabilitace 2-3x týdně, pod vedením fyzioterapeuta vyškoleného v problematice kardiovaskulární rehabilitace a neodkladné resuscitace. Kardiolog byl přítomen na pracovišti. Po 20 hodinových lekcí bylo provedeno kontrolní vyšetření (kardiologické, BE, 6MWT).
Výsledky: Vzestup fyzické kondice - zvýšení tolerance zátěže (BE o 17%, p=0,1185, 6MWT o 12%, p=0,0316), čas tolerance zátěže se prodloužil (6%, p=0,2456). Ne ve všech parametrech došlo ke statistické významnosti, to je dáno nízkým počtem probandů. Nebyly pozorovány žádné komplikace. Rovněž psychická kvalita života nemocných se zlepšila. Tento projekt pokračuje u dalších asi 50 nemocných.
Závěr: Studie ukazuje možnost vedení kardiorehabilitace ambulantní formou v podmínkách „běžné kardiologické ambulance“. Tento druh léčby je efektivní, bezpečný a finančně méně náročný než léčba ústavní. Je vedena „ošetřujícím kardiologem“, který zná své pacienty. Povede k dalšímu poklesu mortality a morbidity jak je již prokázáno na větších souborech.