Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MASIVNÍ PLICNÍ EMBOLIE Z POHLEDU KARDIOCHIRURGIE

R. Kopecká (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

POPIS : Kazuistika popisuje případ mladé pacientky - ročník 1995, převzané z kardiologické JIP k provedení přímé embolektomie z obou větví plicnice pro masivní oboustranou plicní embolii s kardiogenním šokem. Podání intravenózní trombolýzy (IVT)bylo bez efektu.
Během operace byla pacientka napojena na mimotělní oběh, z obou větví plicnice bylo separováno větší množství trombů různé velikosti. Výkon byl komplikován rozsáhlým difuzním krvácením z důvodu poruchy hemokoaguace v důsledku předchozího podání IVT. 
Pooperační péče probíhala na JIP kardiochirurgické kliniky. Během hospitalizace dochází k rozvoji SIRS až MODS, stoupá spotřeba katecholaminů, nasazen Vasoxin, monitorace hemodynamiky systémem VIGILLEO, monitorace mozkové oxygenace systémem FORESIGHT, kontinuální hemodiafiltrace,basální stimulace. Objevují se známky neurologického postižení - rozvoj maligního mozkového edému, jsou indikována opakovaná CT vyšetření, nerologická a neurochirurgická konsilia, antiedematosní terapie.
Postupně dochází k vymizení všech reflexů - areflexie, mydriáza bez pozitivní fotoreakce . 19. den hospitalizace dochází k úmrtí pacientky.
ZÁVĚR: Plicní embolie je 3. nejčastější kardiovaskulární příčinou úmrtí. In vivo je diagnostikována pouze v 1/3 případů.
I přesto, že příběh této pacientky neskončil šťastně, je třeba vyzdvihnout precizní multioborovou spolupráci a práci celého lékařského a nelékařského týmu.