Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM DIASTOLICKÉ FUNKCE LEVÉ KOMORY PRO PREDIKCI RECIDIVY ARYTMIE PO RADIOFREKVENČNÍ ABLACI PAROXYSMÁLNÍ FIBRILACE SÍNÍ

T. Skála, M. Hutyra, E. Kociánová, D. Vindiš, D. Marek, O. Moravec, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Diastolická dysfunkce je spojena se zvýšením plnících tlaků levé komory (LK). Chronické tlakové přetížení síní vede ke vzniku fibrózy v levé síni (LS).

Soubor a metodika:
110 pacientů podstoupilo radiofrekvenční ablaci (RFA) paroxysmální fibrilace síní (FS). Do 24 hodin před RFA byli vyšetřeni echokardiograficky se zaměřením na diastolickou funkci LK. Po RFA byla vysazena antiarytmika. Pacienti podstoupili 7-denní Holter EKG za 3, 6, 9 a 12 měsíců po ablaci. Jako recidiva arytmie byla hodnocena dokumentovaná FS trvající nad 30s za 3-12 měsíců od ablace.

Výsledky:
Recidiva arytmie byla zaznamenána u 21 pacientů ze 110 (19 %). Mezi pacienty s recidivou a bez recidivy FS nebyl rozdíl ve věku, délce trvání arytmie, CHA2DS2VaSc, délce aplikace RF energie, ejekční frakci LK, výdejové rychlosti ouška LS. Stejně tak nebyl signifikantní rozdíl v parametrech diastolické funkce LK (E, A, Em a Am septální a laterální části mitrálního anulu (MA)) a velikosti LS. Statisticky významný rozdíl byl zjištěn pouze pro poměr E/Em předablačně (kalkulovaný z průměru rychlostí Em ze septálního a laterálního MA) (5,5 vs. 6,9; p=0,05). Cut-off hodnota parametru E/Em 6,15 predikovala signifikantně recidivu FS (p=0,014) při AUC 0,64 (95%CI 0,51-0,76) se senzitivitou 70% (95%CI 0,457-0,881), specificitou 60% (95%CI 0,47-0,71), PPV 31% a NPV 89%.

Závěr:
Při hodnocení parametrů diastolické funkce levé komory před katetrizační ablací fibrilace síní byla nalezena statisticky hraničně významná diference při srovnání skupin s a bez recidivy arytmie pouze v parametru E/Em. Parametry diastolické funkce nejsou v reálné praxi využitelné k predikci recidivy arytmie po katetrizační ablaci paroxysmální fibrilace síní.