Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZÁNĚTLIVÁ REAKCE A CRP U PACIENTŮ S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

L. Kubková, J. Pařenica, P. Kubena, M. Pavlušová, E. Ganovská, M. Felšöci, J. Špinar, S. Littnerová, J. Jarkovský  (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Vyhodnotit význam CRP pro diagnostiku infekce u pacientů s akutním koronárním syndromem a současně vyhodnotit význam absolutní hodnoty CRP jako prognostického faktoru pro stanovení 12-měsíční mortality u těchto pacientů.

Soubor a Metodika: Prospektivní studie skupiny 605 konsekutivních pacientů s akutním koronárním syndromem hospitalizovaných na naší klinice. Pacienti se STEMI představovali 59% celého souboru, pacienti s NSTEMI 31% a pacienti s NAP 10%. Průměrný věk pacientů byl 62 let, v 75% se jednalo o muže, diabetici tvořili 24%. Byly vyhodnoceny hladiny peaku CRP stanoveného v době 48-72 hodin od vzniku AKS a další laboratorní a klinické ukazatele. U všech pacientů se zvýšenou hodnotou CRP byla provedena další vyšetření k odhalení případné infekce. Doba sledování byla 12 měsíců.

Výsledky: Medián peaku CRP v celém souboru pacientů byl 24,1 mg/L. Bez infekce bylo 79,7% pacientů, prokázanou infekci mělo 10,6% pacientů a 9,8% pacientů mělo možnou infekci/SIRS, přičemž nejčastější byla infekce respirační a močová. Medián CRP u pacientů bez infekce byl 15,4 mg/L, u pacientů s prokázanou infekcí 177,9 mg/L a možnou infekcí/SIRS 128,3 mg/L. 12-měsíční mortalita celého souboru pacientů představovala 8,9%, u pacientů bez infekce 5,8%, s prokázanou infekcí 18,8% a s možnou infekcí/SIRS 23,7%.

Závěr: Přestože CRP je pouze nespecifický ukazatel zánětlivé reakce, na jeho zvýšených hodnotách u pacientů s AKS se může podílet nejen celková zánětlivá reakce daná především poškozením myokardu, ale i přítomnost současně probíhající infekce. V našem souboru pacientů se cut-off hodnota CRP 66 mg/L jevila jako možná pro diagnostiku infekce u pacientů s AKS. Pacienti s hodnotou CRP > 41 mg/L měli zvýšené riziko 12-měsíční mortality bez ohledu na infekci.