Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE PŘEDLÉČBA TICAGRELOREM U PACIENTŮ SE STEMI NOVÝM RIZIKOVÝM FAKTOREM AKUTNÍ A SUBAKUTNÍ TROMBÓZY VE STENTU V BĚŽNÉ PRAXI?

J. Šťastný, Z. Coufal, M. Gřiva, M. Slabák, R. Náplava, P. Kopřiva, J. Střelec, M. Mital´ (Zlín)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Trombóza ve stentu (ST) je relativně vzácná, avšak potencionálně fatální komplikace perkutánní koronární intervence (PCI) s implantací stentu. ST se může vyskytovat jako akutní (<24h), subakutní (<30d), pozdní (<1r) nebo velmi pozdní (>1r). Z důvodu vysokých doplatků na nová antiagregancia se realitou stává častý převod pacientů na bezdoplatkový clopidogrel, bez evidence o bezpečnosti a způsobu provedení.


Retrospektivně jsme analyzovali soubor konsekutivních pacientů po direct-PCI (dPCI) pro STEMI léčených v letech 2012 a 2013 v Kardiocentru Zlín. Všechny ST byly prokázány koronární angiografií.


Počet dPCI s implantací stentu byl 312 (2012) vs. 273 (2013). Prokázali jsme nižší výskyt akutních a subakutních ST v r.2013 (4(1,44%)) vs. 2012 (7(2,24%)) při častějším využívání ticagreloru v předléčbě STEMI (2(0,64%)vs.(113(41,5%)). Z analýzy pacientů po dPCI v r.2013 vyplývá relativní riziko (RR) předléčby ticagrelorem ve srovnání s clopidogrelem 1,41. Počet pacientů s ST předléčených ticagrelorem nebyl vzhledem k základnímu souboru statisticky významný (p=0,37). Ticagrelorem byli předléčeni 2 (50%) pacienti s akutní a subakutní ST v r.2013, u obou se vyskytla s odstupem po převodu na clopidogrel pro neakceptování doplatku.


V našem souboru bylo podávání předléčby ticagrelorem spojeno s relativním rizikem ST 1,41, což je v rozporu s výsledky analýzy studie PLATO, kde RR=0,67 je ve prospěch ticagreloru. A to i přes evidenci rezistence na clopidogrel u 25% pacientů po dPCI pro STEMI. Limitací studie je relativně malý soubor, nicméně naše výsledky snad přesněji odrážejí každodenní praxi u pacientů po dPCI v ČR. Velmi potřebná se jeví znalost bezpečného postupu převodu. Pravděpodobně stěžejní bude pro pacienty výše doplatku za ticagrelor, což by v případě minimalizace mohlo přenést benefity prokázané ve studii PLATO také do naší každodenní praxe.