Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAŠE ZKUŠENOSTI S NEUROSTIMULACÍ V LÉČBĚ CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ (MÍŠNÍ VS VAGOVÁ STIMULACE)

M. Mudroch, H. Psotová, J. Naar, V. Zdráhalová, J. Šorf, J. Meschede (Praha, Diagem, Belgium)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Jedním z důvodů vzniku a progrese chronického srdeční selhání (CHSS) je abnormální neurohormonální aktivace. Novým směrem v léčbě CHSS se vedle konvenční farmakologické a resynchronizační léčby jeví neurostimulace, u níž se předpokládá efekt na podkladě inhibice sympatiku a aktivace parasympatiku na základě principu „vrátkové“ teorie.

 

Metoda: Na našem pracovišti probíhají v tomto období 2 klinické studie zabývající se touto problematikou. Od března 2011 DEFEAT-HF, která využívá k neurostimulaci míšní stimulátor firmy Medtronic s octapolární stimulační elektrodou v oblasti Th2-Th4. Druhou studií je NECTAR-HF, která u nás probíhá od srpna 2012 a používá k ovlivnění vegetativního nervstva vagovou stimulaci. Pro tuto stimulaci je použit přístroj firmy Boston-Scientific a speciálně navržená spirálovitá elektroda, která je umístěna okolo pravého vagového nervu v oblasti krku. Oba neurostimulátory byly již dříve schváleny k léčbě chronické bolesti. Soubor: Obě studie jsou multicentrické, kontrolované a randomizované do terapeutického a kontrolního ramene (DEFEAT-HF v poměru 3:2, NECTAR-HF v poměru 2:1). Do obou studií jsou shodně zařazováni pacienti, kteří mají EF LK ≤ 35%, NYHA III, EDD LK 55-80mm a jsou indikováni k implantaci ICD, ne však k CRT ( DEFEAT-HF QRS <120ms, NECTAR-HF QRS <130ms). Ve studii DEFEAT-HF je dále požadováno ICD značky Medtronic, ve studii NECTAR-HF na výrobci implantovaného ICD nezáleží. Na našem pracovišti bylo v konečném počtu do studie DEFEAT-HF zařazeno 22 pacientů (18 mužů a 4 ženy) a do studie NECTAR-HF 10 pacientů (7 mužů a 3 ženy).

 

Závěr: Z průběžných výsledků obou studií lze předběžně usuzovat, že obě metody neurostimulace snižují progresi vývoje CHSS a že by mohly být alternativou léčby u specifické skupiny pacientů s neúčinnou farmakoterapii či nevhodných k resynchronizační léčbě.