Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

SYSTÉM PÉČE O DĚTI S VROZENOU SRDEČNÍ VADOU V ČESKÉ REPUBLICE

D. Křivská (Praha)
Topic: Pediatric cardiology
Type: Presentation - nurses, 18th CSC Annual Congress
Presentation suggested for the block of CSC working group/professional society: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

Prevalence vrozených srdečních vad (VSV) při  narození je v ČR  6,16 na 1000 živě narozených dětí.
Nejčastější VSV je defekt komorového septa (42%), četnost ostatních VSV je < 9%.
Dětské kardiocentrum (DKC)s celostátní působností bylo založeno v roce 1977. Jeho součástí je odd. kardiopulmonální funkční diagnostiky s  ECHO vyšetřovnami a katetrizačním sálem, kardiologické oddělení v době rekonstrukce nemocnice jen s 12 lůžky (0 – 18 let) + 6 lůžky pro matky a 6 lůžky JIP a kardiochirurgické oddělení tč. jen s 1 operačním sálem a  6 lůžky pooperační JIP. Další součástí je část ambulantní s kardiologickou a arytmologickou ambulancí  a oddělení správy databáze.
Systém péče o děti s VSV, zavedený  prof. M. Šamánkem, je založen na dělení VSV na kritické (urgentní) a neurgentní. Dítě s kritickou VSV posílá každý lékař přímo do DKC, děti s neurgentními vadami jsou v péči sítě dětských kardiologů v krajích. Po zavedení prenatálního screeningu VSV rodí matky z celé ČR, u jejichž plodu byla prokázána kritická VSV, ve FN v Motole.
Základem diagnostiky v DKC je ECHO, předoperační diagnostické katetrizace jsou méně četné (okolo 90/rok). Terapeutických (intervenčních)  katetrizací je asi  170 ročně.
Srdečních operací provádíme asi 450 za rok s chirurgickou mortalitou < 2%.
Pacienty po 18. roce věku předáváme do péče kardiologů pro dospělé. U komplexních VSV dospělých, vyžadujících reoperaci, zajišťujeme i nadále diagnostiku. Pacient je operován na kardiochirurgickém pracovišti pro dospělé za účasti dětského kardiochirurga.