Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EKG ZMĚNY U TAKOTSUBO KARDIOMYOPATHIE

M. Harazim (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Takotsubo kardiomyopathie (stresová kardiomyopathie, Takotsubo syndrome - TTS) je relativně vzácné onemocnění, jehož symptomy a EKG obraz často imitují obraz akutního koronárního syndromu s elevacemi ST segmentu (STEMI). V současné době nejsou známy typické EKG známky TTS. Dle některých autorů tímto znakem může být přechodně snížená voltáž a nízká amplituda QRS komplexů z důvodu myokardiálního edému. Cílem šetření bylo srovnat přítomnost těchto EKG známek u pacientů s TTS a se STEMI.

Metody: Retrospektivní šetření zahrnovalo hodnocení prevalence přechodného snížení voltáže a amplitudy QRS komplexů (AAQRS) u 7 pacientů s TTS hospitalizovaných ve FNUSA I.IKAK v letech 2012-2013 a 7 pacientů se STEMI. Snížení voltáže QRS bylo definováno jako pokles amplitudy ≤5mm v končetinových svodech a/nebo ≤10mm ve svodech prekordiálních. Přítomnost těchto EKG změn byla hodnocena v několika lokalizacích – aVR, INF (svody II,III,aVF), ANT (svody V1-3), LAT (V4-5), HLAT (I, aVL) v době přijetí do hospitalizačního zařízení a během pobytu v nemocnici.

Výsledky: Přechodně snížené voltáže QRS komplexů byla přítomna u 77±7% pacientů (medián 71%), což je signifikantně více než u pacientů se STEMI (51±11%, medián 43%)

Závěr: Hodnocení přítomnosti AAQRS může být kromě echokardiografie a koronarografického vyšetření jednou z pomocných metod v diagnostice TTS a jejího diferenciálního diagnostického rozlišení od akutní koronární léze.