Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SIMULTÁNNÍ BILATERÁLNÍ ZÁZNAM ST REZOLUCÍ U PACIENTŮ SE STEMI DOLNÍ STĚNY A PRAVÉ KOMORY LÉČENÝCH PRIMÁRNÍ PCI – PILOTNÍ DATA.

A. Plešková, J. Kaňovský, T. Nováková, T. Ondrúš, I. Andršová, M. Mikolášková, T. Novotný, M. Poloczek, J. Špinar, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Akutní infarkt myokardu (AIM) s ST elevacemi (STEMI) je život ohrožující diagnóza i v éře primární perkutánní koronární intervence (pPCI). STEMI dolní stěny (DS) levé komory (LK) je u části pacientů provázeno postižením pravé komory (PK), které je provázeno horší prognózou. Kontinuální 12ti-svodový EKG monitoring je optimální metodou pro získání dat o změnách ST úseků v čase. Data o kontinuálním průběhu ST změn v pravostranných svodech po pPCI v literatuře chybí.

Soubor pacientů a metodika: Konsekutivní pilotní soubor tvořilo 7 pacientů (z celkového počtu 100). Všichni pacienti byli po provedení pPCI a podepsání informovaného souhlasu napojeni na 12-svodový kontinuální EKG záznam z obou hemithoraxů. ST úseky byly hodnoceny v prvních třech hodinách v desetiminutových intervalech, dále pak v intervalu 30 minut po dobu prvních 24 hod. DS byla posouzena průměrnou výškou ST elevací ze svodů II, III, aVF a PK ze svodů V4R, V5R a V6R.

Výsledky: Po 1, 3, 6, 12, 18 a 24 hodinách byla průměrná výška ST elevací odpovídající DS 0.55, 0.39, 0.44, 0.44, 0.47, 0.25mm. ST elevace odpovídající PK byly 0.25, 0,20, 0.15, 0.17, 0.21, 0.08mm (graf 1).

Závěr: Pacienti se STEMI DS s postižením PK vykazují podobný trend ST rezoluce z oblasti levé i pravé komory. Rozdíly v mase ischemického myokardu jsou vyjádřeny vyšší absolutní hodnotou ST elevací z LK. Jedná se o pilotní projekt poskytující unikátní simultánní data, který je průběžně rozšiřován. Podpořeno grantem IGA MZ ČR NT13767-4.