Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OSUD NEMOCNÝCH PO PROSTÉ BALÓNKOVÉ VALVULOPLASTICE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ V ÉŘE TAVI, PĚTILETÁ ZKUŠENOST JEDNOHO KARDIOCENTRA.

J. Ulman, V. Kočka, P. Toušek, F. Bednář, J. Knot, Z. Moťovská (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl : přežívání a další osud nemocných po prosté balónkové valvuloplastice aortální chlopně (BAV).
Soubor: všech 15 konsekventních nemocných, kterým byla provedena BAV pro kritickou aortální stenosou v letech 2009-2013 průměrného věku 87,2 roku (71-98), 4muži, prům EF LK 33% s nebo bez ICHS, kontraindikováni kardiotýmem k náhradě Ao chlopně (AVR) pro neakceptovatelně vysoké operační riziko.
Metodika: od 01.01.2009 do 31.12.2013 bylo na našem pracovišti diagnostikováno v průměru 145 významných aortálních stenos za rok (celkem 725). Z těchto  nemocných bylo u 15ti nemocných s kritickou aortální stenosou provedeno 15 prostých BAV s cílem bridge to decision, bridge to recovery k TAVI či operaci aortální chlopně nebo jako paliatívní výkon.
Výsledky : K 9.1.2014 žije 6 (40%) nemocných. Propuštěno z nemocnice bylo 11 (73,3%), 30ti denní přežití 11(73,3%), 1rok přežili BAV 3 nemocní a u 5ti dalších žijících pacientů ještě není naplněn časový interval. 1 x TAVI doposud žije, 2 x úspěšná AVR. Příčiny úmrtí: žádné úmrtí na katatrizačním sále, 1x ruptura anulu aortální chlopně po BAV u první nemocné, úmrtí v den výkonu, 5 z 9 zemřelých na progresi terminálního srdečního selhání, 2x cmp : 1x ischmeie 1x mozkové krvácení.
Závěr : Balónková aortální valvuloplastika je paliatívní výkon, který má při individuálizovaném a šetrném přístupu akceptovatelnou procedurální mortalitu (1 z 15) a umožní získat čas a zlepšit klinický stav nemocného k definitívnímu řešení (aortální chlopenní náhrada: TAVI či AVR) ev. odložit definitívní rozhodnutí o dalším postupu do pro pacienta příznivější klinické situace. Největší přínos vidíme u kriticky nemocných pacientů  neodpojitelných od umělé plicní ventilace pro kritickou AOS, kde valvuloplastika umožní stabilizaci, extubaci a s několikatýdenním odstupem kardiochirurgickou operaci s významně nižším rizikem (2 nemocní).