Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROSPEKTIVNÍ SLEDOVÁNÍ ZMĚNY INTIMÁLNÍ TLOUŠŤKY A LUMEN ARTERIA RADIALIS POMOCÍ OCT PO PCI RADIÁLNÍM PŘÍSTUPEM – PILOTNÍ DATA.

T. Nociarová, J. Kaňovský, T. Ondrúš, M. Mikolášková, M. Poloczek, R. Miklík, O. Boček, P. Jeřábek, J. Špinar, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Arteria radialis (AR) je v současnosti přednostně využívána při provádění selektivní koronarografie (SKG) a perkutánní koronární intervence (PCI). Optická koherenční tomografie (OCT) je v současnosti nejpřesnější zobrazovací metodou ke zhodnocení morfologie radiální tepny. Předchozí práce prokázaly intravaskulární mikrotraumata a intimální proliferaci a. radialis (AR) po transradiální katetrizaci. Prospektivní standardizovaná data neexistují.

Cíle: Srovnání progrese tloušťky intimy a eventuálního poškození AR po transradiální PCI pomocí OCT.

Metodika: 10 konsekutivních pacientů po infarktu myokardu bez ST elevací (NSTEMI), poprvé katetrizovaných a léčených PCI transradiálním přístupem, byla provedena OCT AR ihned po PCI a s odstupem 9 měsíců. Zobrazené segmenty v úseku 53mm byly analyzovány off-line, byla kalkulována plocha lumen a tloušťka intimy po 3mm úsecích. Bylo provedeno srovnání parametrů a jejich vývoj v čase. Všichni pacienti podepsali informovaný souhlas.

Výsledky: Průměrná síla stěny intimy v rámci baseline byla 0,07± 0,017mm (medián 0,07), při follow up 0,09± 0,016mm (medián 0,09), p = 0,0164. Průměrná plocha lumen baseline 6,71± 1,77mm2 (medián 6,05), follow up 5,3± 1,71mm2 (medián 4,38), p = 0,888.(viz. graf )

Závěr:  Prospektivní data již na pilotním vzorku pacientů prokazují významné ztluštění intimální vrstvy AR po transradiální katetrizaci. Srovnání většího souboru pacientů, nyní zařazovaných do projektu, může přinést validní informace o míře poškození a chronických změn AR po PCI, které jsou důležité i vzhledem k rostoucímu počtu chirurgických revaskularizací s použitím radiálních štěpů.

Podpořeno grantem  IGA MZ ČR NT13830-4.