Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POUŽITÍ INJEKČNÍHO SYSTÉMU ACIST CVI Z POHLEDU SESTRY NA KATETRIZAČNÍM SÁLE

L. Ševčíková, M. Jaďuďová-Pálová, M. Mates, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - sesterský, XXII. výroční sjezd ČKS

Cílem sdělení je představení injekčního systému ACIST CVi a našich zkušeností s jeho zapojením do provozu katetrizačního sálu.

Jedná se o angiografický injekční systém, sloužící k aplikaci kontrastní látky do katetru v průběhu katetrizačních výkonů, včetně provedení selektivní koronarografie. Je určen pro použití v intervenční kardiologii a radiologii.Skládá se ze tří částí - displeje LCD dotykové obrazovky, injektoru a zdroje. Injekční systém ACIST CVi dodává kontrastní látku dle přesně definovaného objemu, tlaku, průtoku a času náběhu. Současně umožňuje proplach katetru fyziologickým roztokem a kontinuální měření invazivního krevního tlaku.
Na katetrizačním sále v Nemocnici Na Homolce máme přístroj k dispozici od 25. února 2013 a do konce roku 2013 jsme ho použili u 2 677 katetrizačních výkonů.
Ve sdělení diskutujeme výhody (menší spotřeba kontrastní látky, snížení radiační dávky a automatická detekce vzduchových bublin) i nevýhody (riziko nástřiku menší koronární větve a nemožnost regulace průtoku během nástřiku) zmíněného systému proti standardní manuální aplikaci kontrastní látky. Popisujeme práci z pohledu sestry, zejména složitější nastavení injektoru a výměnu kontrastní látky.