Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VROZENÝ DIVERTIKL LEVÉ KOMORY JAKO PŘÍČINA CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY A REKURENTNÍCH KOMOROVÝCH TACHYKARDIÍ V DOSPĚLOSTI (KAZUISTIKA)

G. Dostálová, T. Paleček, P. Kuchynka, Š. Havránek, D. Wichterle, J. Dušková, J. Lindner, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Tato kazuistika prezentuje případ 58-letého muže, který v předchorobí prodělal cévní mozkovou příhodu a nyní byl vyšetřován pro symptomatickou komorovou extrasystolii a běhy nesetrvalých komorových tachykardií dle Holterovského EKG monitorování.

Echokardiografické vyšetření iniciálně neodhalilo žádnou srdeční patologii, následná koronarografie neprokázala postižení věnčitých tepen. V rámci pátrání po substrátu komorových arytmií bylo provedeno vyšetření magnetickou rezonancí, které prokázalo překvapivý nález velkého divertikulu vycházejícího z hrotu levé komory, s fibrotizací celé jeho stěny. Cílené echokardiografické vyšetření z atypických projekcí pak též potvrdilo přítomnost divertikulu na hrotu levé komory, vykazujícího dopplerovské charakteristiky chování pseudoaneurysmatické dutiny. Vzhledem k symptomatologii byla nemocnému po předchozím elektrofyziologickém vyšetření, které prokázalo arytmogenní substrát pouze v oblasti divertikulu, provedena chirurgická resekce divertikulu. V následném 6 měsíčním sledování je nemocný bez obtíží, bez komorových arytmií dle kontrolního Holterovského monitorování.

Divertikl levé komory je vzácně diagnostikovaná srdeční patologie, vyskytující se dle různých autorů mezi 1-3% populace. Může být zcela asymptomatický, nebo se projevovat různou škálou příznaků včetně potenciálně maligních komorových arytmií a kardioembolických příhod. Jeho diagnostika, jak demonstruje naše kazuistika, může být obtížná. Magnetická resonance srdce představuje v současnosti neninvazivní zobrazovací metodu volby při pátrání po možných patologických substrátech komorových arytmií (ischemická a neischemická fibróza, infiltrace myokardu atd.), která je schopna odhalit i vzácné vrozené anomálie, jako je např. divertikl levé komory.