Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÁ TECHNIKA KOMPLETNÍ REGENERACE TRIKUSPIDÁLNÍ CHLOPNĚ PREFORMOVANÝM TUBULÁRNÍM STENTLESS GRAFTEM Z DECELULARIZOVANÉ BIOMATRICE U REZISTENTNÍ INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY

I. Netuka, J. Malý, O. Szarszoi, P. Ivák , M. Urban , T. Marek, J. Bešík , M. Pokorný, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Limitace současných možností léčby těžké formy destruující infekční endokarditidy trikuspidální chlopně představují závažný problém. Relevanci podtrhuje nárůst v souvislosti s penetrací pravostranných stimulačních systémů i intravenozního abusu. Techniky rekonstrukčních zákroků jsou limitované, použití implantovaného umělého materiálu zvyšuje riziko rekurence infekce a suboptimálnímu efektu, schopnost růstu a fyziologické remodelace pak chybí zcela. Cílem je zhodnocení  efektu inovativní techniky implantace chirurgicky preformované tubulární stentless náhrady z decelularizované biomatrice na hemodynamiku a potenciál regenerace, remodelace a tromborezistenci.  
Soubor a metodika: Soubor zahrnuje 2 nemocné s destruující endokarditidou nativní trikuspidální chlopně při intravenozním abusu a opakované náhradě nativní chlopně biologickou protézou pro endokarditidu stimulačního systému. Z přístupu přes pravou síň na mimotělním oběhu byla provedena excize nativní chlopně/bioprotézy s následným ukotvení chirurgicky preformovaného válcového graftu z decelularizované extracelulární matrice z prasečí subintestinální mukozy do bazí papilárních svalů a mezikomorového septa; proximální kotvení graftu pak pokračujícím stehem v anulární linii.
Výsledky: Chirurgický efekt byl v obou případech příznivý, trikuspidální insuficience při dimisi (1/4 a 2/4 st.) bez známek významné stenozy. Po měsíční kontrole oba nemocní v dobrém klinickém stavu, bez známek relapsu infekce.
Závěr: Dosavadní zkušenosti, v souladu se zatím limitovanými zahraničními sděleními, potvrzují reprodukovatelnost předkládané techniky. Krátkodobé výsledky jsou povzbudivé. K ověření efektu in-situ tkáňové chirurgické neoformace trikuspidální chlopně infiltrací buněk příjemce do architektury biomatrice, dlouhodobé rezisteci k infekci a schopnosti viabilní remodelace je nutné delší sledování i velikosti souboru.