Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VELIKOSTI KREVNÍHO PRŮTOKU SYSTÉMEM VA ECMO OVLIVŇUJE FUNKČNÍ PARAMETRY LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY

P. Ošťádal, M. Mlček, A. Krüger, P. Hála, S. Lacko, M. Mates, P. Neužil, O. Kittnar (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl. Veno-arteriální extrakorporální membránová oxygenace (VA ECMO) představuje často poslední možnost záchrany života u nemocných s těžkým, rychle progredujícím kardiogenním šokem nebo u pacientů s refrakterní srdeční zástavou. Vztah mezi velikostí průtoku ECMO a funkčními parametry levé komory zatím nebyl přesněji popsán.

Soubor a Metodika. Pracovali jsme na zvířecím modelu akutního kardiogenního šoku u prasete domácího (sus scrofa domestica, N=4). Vyvinuli jsme model regionálního hypoxického poškození myokardu, založený na okluzi morfologicky větší z hlavních větví levé věnčité tepny perkutánně zavedeným balonkem, přičemž její povodí distálně jsme perfundovali žilní krví. Před vyvoláním hypoxie myokardu jsme zavedli femoro-femorální VA ECMO, katetr pro měření tlaku (P) a objemu (V) do levé komory a plicnicový katetr k měření srdečního výdeje (CO). Po 60-90 minutách hypoxie myokardu a poklesu CO se vznikem orgánové hypoperfuze jsme zahájili měření P-V smyčky při postupném regulování průtoku ECMO od 1 do 5 L/min a obráceně vždy po 5 minutách stabilního průtoku.

Výsledky. Hypoxickým poškozením myokardu jsme dosáhli těžké dysfunkce LK (prům. EF 33%) a poklesu CO (2.87 L/min). Se zvyšováním průtoku ECMO postupně vzrůstal end-diastolický objem LK z 104 na 118 mL (p=0.03) a střední systolický tlak v LK z 56 na 90 mmHg (p<0.0001); naproti tomu tepový objem LK nebyl významně ovlivněn, ale ejekční frakce LK poklesla z 33% na 16.4% (p<0.0001). Tepová práce levé komory (SW) se postupně zvyšovala a dosahovala maxima při průtoku ECMO 4 L/min (p<0.0001).

Závěr. Parametry systolické funkce selhávající levé komory u kardiogenního šoku jsou významně ovlivňovány velikostí krevního průtoku ECMO. Naše výsledky naznačují, že optimální průtok systémem VA ECMO musí být pečlivě nastavován nejen podle systémové perfuze, ale také s ohledem na srdeční funkce.