Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA ZÁVAŽNÉ MITRÁLNÍ REGURGITACE MITRACLIPEM U PACIENTA PO PŘEDCHOZÍ PLASTICE MITRÁLNÍ CHLOPNĚ

M. Hudec, J. Januška, L. Škňouřil, J. Chovančík, M. Bilka, T. Berdzik (Třinec, Katowice, Poland)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Uvádíme kazuistiku pacienta se závažnou mitrální regurgitací (MiR) po předchozím AKB a plastice mitrální chlopně, který byl léčen pomocí Mitraclipu.

Historie: muž, 67 let, s ICHS - STEMI přední stěny řešeném pomocí přímé PCI RIA/RCx/RD1/RD2, dále léčen s CHOPN, CHRI, parox. fibrilací síní.
Po STEMI (11/2009) byla zjištěna závažná MiR, EF LK 35-40%, ale klinicky NYHA II. Zvolili jsme konzervativní postup a pacient byl pozván na kontrolu.
Rekoronarograficky byla v únoru 2010 zjištěna in-stent restenóza RD1 a uzávěr RCx, echokardiograficky trvala závažná MiR, ale pacient byl bez AP, klinicky stále NYHA II, EF LK byla 35%. V té době nebyl indikován k operaci. V červnu 2010 se zhoršily symptomy - NYHA II-III, AP II, rekoronarograficky bez nových změn, identický echokardiografický nález. Byl indikován k AKB a MVP a operován v červenci 2010. V říjnu 2010 byl implantován BiV-ICD v rámci prim. prevence.
V listopadu 2011 přišel do kard. amb. pro zhoršení kliniky - NYHA III-IV. Echokardiogarficky byla zjištěna EF LK 25% a závažná MiR. Byl znovu přešetřen a projednán na indikační komisi. Pro vysoké riziko reoperace, při funkčních bypassech, vč. LIMA, nebyl indikován k reoperaci, ale k léčbě pomocí MitraClipu.
MiR byla způsobena restrikcí zadního cípu mitrální chlopně, ring nebyl uvolněn.
V říjnu 2012 podstoupil léčbu pomocí Mitraclipu. Výkon byl proveden v CA a MiR ze podařilo zmenšit na I. stupeň. Gradient na mitrální chlopni byl 5 mm Hg. Byl extubován na sále a uložen na koronární jednotku. Druhý den chodil po schodech a čtvrtý den byl propuštěn domů - klinicky NYHA II-III. Při měsíční kontrole byla stále malá MiR, EF LK 35% a gradient na mitrální chlopni 3 mm Hg. Při kontrole v prosinci 2013 NYHA III, EF LK 25%, malá MiR, re-koronarograficky funkční bypassy.

Závěr: úspěšná léčba pomocí Mitraclipu je možná i u pacientů po předchozí plastice mitrální chlopně.