Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV KOMPLIANCE NA ÚČINNOST KATETRIZAČNÍ RENÁLNÍ DENERVACE U PACIENTŮ S REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZÍ

J. Václavík, M. Táborský, J. Jarkovský, P. Ondra, D. Friedecký, D. Richter, A. Vašura, E. Kociánová, M. Kamasová (Ostrava, Brno, Olomouc)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Katetrizační renální denervace je novou metodou léčby pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí. Cílem práce bylo zhodnotit vliv kompliance k antihypertenzní medikaci na pokles krevního tlaku (TK) po katetrizační renální denervaci u pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí.

Soubor a metodika: Katetrizační renální denervace (RDN) byla provedena u 23 pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí, definovanou jako systolický TK v ordinaci ≥160 mm Hg, nebo ≥150 mm Hg u pacientem s diabetem mellitem 2. typu přes léčbu minimálně třemi antihypertenzivy, z nichž je jeden preparát diuretikum. Před RDN a všech klinických kontrolách po ní bylo provedeno stanovení sérových hladin užívaných antihypertenziv. Za nonkomplianci byla při jednotlivých vyšeteřeních považována úplná absence minimálně jednoho z užívaných antihypertenziv v séru.

Výsledky: Průměrná změna TK v ordinaci a při 24-hodinovém ambulantním monitorování (ABPM) za 3, 6, 12 a 18 měsíců po katetrizační renální denervaci u kompliantních a nonkompliantních pacientů je shrnuta v tabulce na Obrázku 1.

Závěr: U nonkompliantních pacientů, kteří si svévolně vysazovali antihypertenzní medikaci, byl po RDN pokles krevního tlaku výrazně nižší, než u pacientů kompliantních.