Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MECHANICKÉ KOMPLIKACE AKS

K. Mocková, K. Burišková, A. Krüger (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXII. výroční sjezd ČKS

Mechanické komplikace akutního koronárního syndromu
Úvod:  Mechanická komplikace akutního koronárního syndromu je zodpovědná za 10-15% úmrtí pacientů s infarktem. K významnému poklesu těchto komplikací došlo s rozvojem reperfuzní terapie. Echokardiografické vyšetření představuje základní diagnostickou metodou těchto komplikací.
Soubor a metodika: V období od roku 2010–2013 bylo na našem pracovišti hospitalizováno 1684 pacientů s akutním koronárním syndromem. Sledovali jsme rozvoj některé z mechanických komplikací infarktu jako je defekt komorového septa, ruptura papilárního svalu s akutně vzniklou mitrální regurgitací a ruptura volné stěny levé komory.
Výsledky: V našem souboru jsme zjistili u 21 nemocných (1.24%)  rozvoj některé z mechanických komplikací infarktu – ve 5 případech se jednalo o kompletní či parciální rupturu volné stěny levé komory, v 11 případech to byl defekt septa komor a u 5 nemocných kompletní či parciální ruptura papilárního svalu s rozvojem těžké mitrální regurgitace.
Závěr: Mechanická komplikace akutního koronárního syndromu představuje i nadále závažný, život ohrožující stav. Za zásadní považujeme rychlou diagnostiku tohoto stavu, kdy zásadní význam při diagnostice těchto akutních stavů má echokardiografické vyšetření. Kauzální léčba mechanických komplikací infarktu je kardiochirurgická operace.