Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZÁCHYT MEDIASTINÁLNÍHO ABSCESU NEJASNÉHO PŮVODU V SOUVISLOSTI S MANIFESTACÍ SRDEČNÍHO ONEMOCNĚNÍ

P. Růžičková, M. Černohous, M. Malý, V. Hytych (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Frekvence časných komplikací infarktů myokardu spolu s pokroky v léčbě klesá, nicméně někdy se objeví situace neobvyklá a nápadná časová a lokoregionální souvislost se srdečním onemocněním může být zavádějící ve stanovení správné diagnózy.


Kazuistika: 54-letý pacient, v minulosti po rozsáhlém polytraumatu, byl na našem pracovišti urgentně ošetřen přímou koronární intervencí pro akutní infarkt myokardu spodní stěny. Po několika týdnech je odeslán obvodním kardiologem pro nález nejasného útvaru v mediastinu intimně naléhajícího na pravostranné srdeční oddíly a tyto částečně utlačující při echokardiografické kontrole. Odesílajícím kardiologem byl nález hodnocen jako lokalizovaný perikardiální výpotek. Námi provedené zobrazovací metody (ECHO, CT) neposkytují jednoznačný závěr, denzita tekutého obsahu neodpovídá krvi, v diferenciální diagnostice byla zvažována cysta nebo cystický tumor nasedající na vnější list osrdečníku. K definitivnímu objasnění indikujeme explorativní thorakotomii s překvapivým nálezem extrakardiálně uloženého sterilního abscesu ohraničeného mohutnou pyogenní membránou, kterou nelze na straně přivrácené k srdci odpreparovat od perikardu. Hrudním chirurgem byla provedena částečná resekce s histologickým i kultivačním vyšetřením, došlo k dekompresi pravostranných srdečních oddílů. O příčinách vzniku abscesu ze získaných dat lze pouze hypoteticky spekulovat. 
(Součástí posteru je bohatá obrazová dokumentace).

Závěr: V našem sdělení popisujeme ojedinělý případ "náhodného" záchytu mediastinálního abscesu nejasného původu v souvislosti s manifestací srdečního onemocnění. S největší pravděpodobností se jedná o pozůstatek starého polytraumatu. Toto dělení je příspěvkem k diferenciální diagnostice útvarů a stavů intimně spojených s osrdečníkem.