Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STUDIE REACT-MI (RESISTANCE TO ASPIRIN AND CLOPIDOGREL IN ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION):PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY

J. Plášek, R. Nykl, M. Ryzí, R. Stančík, D. Šipula, J. Gumulec, M. Homza (Ostrava)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem studie je srovnání 3 metod funkčního vyšetření trombocytů (PFA-100, VerifyNOW, Multiplate) ke "zlatému standardu" (světelná transmisní aggregometrie) u rizikových pacientů s infarktem myokardu podstupujících koronární angioplastiku se zavedením stentu. Jestliže jakékoliv 2 metody prokážou zvýšenou reziduální reaktivitu trombocytů (HPR - High platelet reacitivity) pro anopyrin, bude navýšen na 200mg/denně, stejně tak pro clopidogrel, který bude navýšen na 2x75mg/denně.
Metody: V průběžném hodnocení pacientů (n=42) bylo srovnáno pomocí Spearmanovy korelace vyšetření HPR pro anopyrin, clopidogrel pomocí PFA-100 a VerifyNOW. Dále byl pomocí Fisherova exaktního testu hodnocen vztah HPR a výskytu in-stent trombózy. Závislost HPR na rizikových faktorech byla identifikována logistickou regresí. Wilcoxonovým dvouvýběrovým testem byly porovnány hodnoty lipidogramu s výskytem HPR. Rozdíly mezi aktivní/pasivní větví jsou vyjádřeny jako odds ratio.
Výsledky: Vyšetření pomocí PFA-100 a VerifyNOW dobře korelovalo při hodnocení HPR pro clopidogrel (r= -0.67, p=0.0001). Výskyt in-stent trombózy byl signifikantně vyšší u pacientů s HPR pro clopidogrel zjištěnou pomocí PFA P2Y12 (OR=7.3,p=0.05). V aktivní větvi bylo větší množství TVR (OR=5.7,p=0.04), stejně jako u předběžných výsledků byla potvrzena inverzní korelace hladiny HDL s HPR zjištěnou dle PFA-100 (p=0.01).
Závěr: Funkční vyšetření trombocytů je slibná metoda k identifikaci rizikových pacientů s infarktem myokardu s nedostatečnou inhibicí krevních destiček. Není ale zatím jasné, kterou metodu použít a u jakých pacientů. Z naší práce je zřejmé, že metody jsou schopny správně identifikovat rizikovou skupinu paciento s HPR, ale clopidogrel 2x75mg nesnižuje výskyt primárního end-pointu v rizikové podskupině nemocných s infarktem myokardu. (clinicaltrials.gov, NCT01381185)