Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

3D ROTAČNÍ ATRIOGRAFIE A VENTRIKULOGRAFIE V PODPOŘE LÉČBY KOMPLEXNÍCH SRDEČNÍCH ARYTMIÍ – ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA - SOUBOR 444 PACIENTŮ

T. Kulík, Z. Stárek, J. Jež, F. Lehar, J. Wolf, A. Žbánková, M. Šromová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod
3D zobrazení srdce je nedílnou součástí každého komplexního elektrofyziologického zákroku. Pro potřeby prostorové vizualizace srdečních oddílů lze mimo CT využít také metodu 3D rotační atriografie (3DRA) či 3D rotační ventrikulografie (3DRV).
Metodika a výsledky
Na elektrofyziologickém pracovišti FN u sv. Anny v Brně byla od 8/2010 do 8/2013 provedena 3DRA či 3DRV celkem u 444 pacientů. Při akvizici 3DRA a 3DRV byly sledovány důležité fyziologické parametry, které mohly významně ovlivnit výslednou úspěšnost zobrazení. Soubor pacientů byl podroben statistické analýze, jež měla určit, které parametry ovlivňují dané zobrazení. Počet pacientů, jež podstoupili pouze 3DRA levé síně, byl 168 (dalších 217 současně s kontrastním zobrazením jícnu), 3DRV pravé komory podstoupilo 16 pacientů a 3DRV levé komory 9 pacientů. 3DRA byla prováděna pomocí tří pravostranných protokolů (úspěšnost 71%, 70%, 93%) a jednoho levostranného protokolu nástřiku (98%). Pro potřeby 3DRV byl použit optimální protokol (LK i PK 100%). Statistická analýza byla provedena pomocí logistické regrese. Z výsledků je patrné, že neúspěch zobrazení při použití pravostranného protokolu je ovlivněn rostoucí hodnotou BMI. Levostranný protokol nástřiku pro 3DRA a protokol pro 3DRV není signifikantně ovlivněn žádným z fyziologických parametrů. Na závěr bylo provedeno statistické srovnání 3DRA a CT zobrazení u 68 pacientů. Ve srovnání nebyl nalezen statisticky významný rozdíl.
Závěr
3DRA a 3DRV se na našem pracovišti staly základní 3D zobrazovací metodou pro potřeby zobrazení srdečních dutin. Výhodou těchto metod je jejich kvalitativní srovnatelnost s CT a nižší zátěž pacienta RTG zářením i množstvím kontrastní látky. Jako nejspolehlivější metoda pro zobrazení levé síně se jeví levostranný protokol nástřiku. Pravostranný protokol nástřiku byl zoptimalizován na výslednou úspěšnost 93%.