Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASNÁ DIMISE (48-72 HODIN) NÍZCE RIZIKOVÝCH NEMOCNÝCH PO AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU S ELEVACEMI ST SEGMENTU

K. Novobílský, R. Kryza, P. Černý, I. Horák, V. Kaučák, J. Mrózek (Třinec)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl:  Prokázat, že časná dimise  (do 72 hodin) u vybrané skupiny pacientů s nízkým rizikem následných komplikací po STEMI, řešeném primární perkutánní koronární intervencí (PCI), je v našich podmínkách možná a bezpečná.
Soubor a metodika: V období od 16. 2. 2014 do 20. 12. 2013 bylo na našem pracovišti primární PCI ošetřeno 179 nemocných se vstupní diagnózou STEMI.
Z nich 25 (14%) splňovalo kritéria, jež jsme stanovili pro zařazení do skupiny spojené s nízkým rizikem: úspěšná PCI, věk do 75 let, ejekční frakce levé komory ≥ 45%,  onemocnění ≤ 2 věnčitých tepen, hemodynamická a rytmická stabilita, absence komorbidit vyžadujících pokračování hospitalizace, předpokládaná dobrá spolupráce a sociální zázemí. Tito pacienti byli propuštěni v průměru 62 (nejdříve 48) hodin od přijetí, všichni byli klinicky kontrolováni nejpozději 3. den po propuštění, výskyt nežádoucích příhod byl hodnocen ve 30. dni od vzniku infarktu myokardu (IM).
Výsledky: Ve 30. dni od vzniku IM jsme u této skupiny registrovali 1 rehospitalizaci z nekardiálních příčin a 1 kožní exantém suspektní z lékové alergie (2. den po propuštění). V daném souboru  se nevyskytlo úmrtí, reinfarkt, cévní mozková příhoda, opakovaná revaskularizace cílové tepny, trombóza ve stentu nebo lokální komplikace v souvislosti s přístupem do tepenného řečiště.
Závěr:  Uvedené výsledky podporují  tvrzení, že časná dimise po STEMI, řešeném úspěšnou primární PCI, je u selektované skupiny nemocných i v podmínkách naší klinické praxe možná a bezpečná. Otázkou do budoucna zůstává možnost  zmírnění relativně přísných kritérií a tedy rozšíření časné dimise na větší počet nemocných, event. podpora našich dat randomizovanou studií.