Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MÍŠNÍ STIMULACE V LÉČBĚ CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ (STUDIE DEFEAT-HF)

H. Mudrochová, F. Málek, J. Naar, Z. Marešová, D. Urgošík, T. Mráz, K. Koubek, M. Mudroch, J. Šorf, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Míšní stimulace představuje nový směr v ovlivnění progrese chronického srdečního selhání (CHSS) u pacientů, kteří nejsou indikováni k CRT a jsou symptomatičtí přes maximalizovanou farmakoterapii. Principem míšní stimulace je ovlivnění vegetativního nervového systému na podkladě inhibice sympatiku/aktivace parasympatiku.


Soubor a metodika: Studie DEFEAT-HF se zabývá vlivem míšní stimulace na CHSS. Studie je multricentrická, randomizovaná (3:2). Do studie jsou zařazeni pacienti s EFLK pod 35%, NYHA III, s QRS pod 120ms, indikovaní k implantaci ICD . Pacientům je implantován míšní stimulátor (INS) firmy Medtronic a oktapolární elektroda s proximálním pólem v oblasti Th4. V současnosti je zahájena též podstudie DEFEAT-HF MIBG, jejímž úkolem je zhodnotit důsledky míšní stimulace a odhalit mechanismy, kterými působí na nervový autonomní systém u pacientů s implantovaným INS, metodou měření vychytávání MIBG (metaiodobenzylguanidine) isotopů v myokardu.


Výsledky: Na našem pracovišti bylo zaimplantováno 22 pacientů (18 mužů a 4 ženy). Průměrná vstupní EFLK byla 28% (20-35%), EDD LK 63mm (55-80mm), medián NT-proBNP byl 265ng/l (14-2455ng/l). Průměrná doba implantace INS systému je 48 minut. 2 pacientům musel být přístroj druhostranně reimplantován pro infekci v kapse. V průběhu studie zemřelo 5 pacientů, žádné úmrtí nebylo v příčinné souvislosti s implantovaným INS. Příčinou úmrtí bylo v 1 případě generalizace karcinomu ovaria, v 1 případě komplikovaná pneumonie a ve 3 případech srdeční selhání (1 pacientovi byla předtím provedena transplantace srdce).


Závěr: Na podkladě slibných dílčích výsledků studie DEFEAT-HF by se mohla potvrdit úspěšnost míšní stimulace v terapii CHSS u selektovaných symptomatických pacientů se systolickým srdečním selháním, kteří nejsou vhodnými kandidáty k CRT nebo jsou jejími nonrespondéry.