Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BIOPTICKÁ SEPTOSTOMIE, DALŠÍ INTERVENČNÍ METODA PRO ZLEPŠENÍ MEZISÍŇOVÉ KOMUNIKACE U PACIENTŮ S RIGIDNÍM SÍŇOVÝM SEPTEM

P. Tax, V. Tomek, O. Reich, J. Janoušek (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Obnovení nebo zvětšení komunikace na na úrovni síní nejčastěji provádíme pomocí balónkové septostomie (BAS) jako život zachraňující výkon ve známých indikacích. Rigidní, ztluštělé síňové septum (IAS), hypoplastická fossa ovalis a hypoplastická levá síň snižují její účinnost nebo znemožňují její provedení. Bioptická septostomie umožňuje i za těchto podmínek mezisíňovou komunikaci rozšířit. (Boucek MM, 1992; Mullins CE, 2008) 

Bioptickou septostomii jsme se rozhodli provést u 7 týdenního kojence s komplexní transpozicí velkých arterií, hmotností 2,9 kg a restriktivním filiformním foramen ovale (FOA) 1 mm, hypoplastickou fossa ovalis a ztluštělým síňovým septem. Systémová saturace hemoglobinu kyslíkem (Sat.Hb.O2) byla 70%. Jeho zatím nízká tělesná hmotnost by znamenala vyšší riziko chirurgické korekce této komplexní vady. 
V intubační anestézii na katetrizačním sále za dvouprojekční  skiaskopické a echokardiografické kontroly ze subxifoidálního přístupu jsme naváděli přes 7F flexibilní zavaděč (zavedený přes pravou femorální žílu) 7F bioptom firmy Cordis.  Mírně ohnutý bioptom jsme otvírali v dolní části pravé síně a  jeho čelisti jsme naváděli "obkročmo" na různá místa horního okraje restriktivního FOA.  Po ověření polohy jsme bioptom stiskli se snahou oddělit kousek tkáně síňového septa. To jsme opakovali 20 krát a při tom jsme získali 12 kousků tkáně o průměru 1-2 mm. Výsledkem byla nerestriktivní komunikace na úrovni síní o průměru 7mm s obousměrným převážně levo-pravým zkratem . Následovala klasická BAS s náplní balónku 3-4 ml., která zvětšila průměr defektu až na 9 mm.
Systémová Sat.Hb.O2 stoupá po výkonu z 68 na 80% (FiO2 0,4) a další den pak na 86% (FiO2 0,21)
Bioptická septostomie je další účinná  intervenční metoda pro zvětšení mezisíňové komunikace u pacientů se ztluštělým IAS a hypoplastickou fossou ovalis.

Podpořeno MZ ČR - RVO, FN v Motole 00064203