Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXPERTNÍ SYSTÉM PRO DIAGNOSTIKU PORUCH SRDEČNÍHO RYTMU PŘI ELEKTROFYZIOLOGICKÉM VYŠETŘENÍ A KATÉTROVÉ ABLACI SRDEČNÍCH ARYTMIÍ

M. Najmanová, J. Wolf, T. Kulík, A. Žbánková, Z. Stárek, F. Lehar, J. Jež (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXII. výroční sjezd ČKS

Terapie srdečních arytmií katétrovou RF ablací je závislá na správné diagnostice typu arytmie. Konečná diagnostika arytmie je prováděna na elektrofyziologickém sále při elektrofyziologickém vyšetření analýzou intrakardiálního EKG. Existuje řada různých diagnostických algoritmů pro správné určení typu arytmie. I pro zkušeného elektrofyziologa může být diagnostika složitějších typů arytmií zdlouhavá a komplikovaná. Cílem naší práce bylo sestavení diagnostických algoritmů pro diferenciální diagnostiku arytmií a následně vytvoření expertního systému.


Expertní systém byl vytvořen v programovém prostředí Amzi! Prolog + Logic Server a byl testován na notebooku s čtyřjádrovým procesorem Intel(R) Core(TM) i5 @ 2.67 GHz, 4,00 GB RAM nezdravotnickým pracovníkem, který odpovídal na vygenerované otázky. Analýza dat byla provedena retrospektivně na zaslepeném vzorku náhodně vybraných 48 pacientů, kteří podstoupili ve FN u sv. Anny v Brně elektrofyziologické vyšetření nebo RF ablaci arytmie v roce 2013.


Výsledky vyhodnocení srdečních rytmů pomocí expertního systému a nezávislé hodnocení rytmů lékařem se na testovaném souboru 48 pacientů shodovaly v 89,6 % případů. Testovaný soubor zahrnoval 10 pacientů s diagnózou fibrilace síní, 11 s typickým flutterem síní, 4 s atypickým flutterem síní, 6 s komorovou tachykardií, 10 s AVNRT, 5 s AVRT a 2 pacientům byla diagnostikována dualita AV vedení při sinusovém rytmu. Systém chybně vyhodnotil výsledek u 5 pacientů (1 typický flutter síní, 1 atypický flutter síní, 1 komorová tachykardie a 2 AVRT).


Systém se osvědčil jako vhodný nástroj k usnadnění diagnostiky arytmií, jeho použití je jednoduché a efektivní. Algoritmy expertního systému budou dále vyvíjeny a dalším krokem by mělo být vyhodnocování srdečního rytmu v reálném čase přímo v elektrofyziologickém diagnostickém systému standardně používaném na elektrofyziologickém sále.