Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RENÁLNÍ DENERVACE U PACIENTA S FARMAKOREZISTENTNÍ HYPERTENZÍ A SPÁNKOVOU APNOE

T. Matyášková , Z. Stárek, J. Meluzín , T. Kára (Rožnov pod Radhoštěm, Brno)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod
Denervace renálního sympatiku je novou nefarmakologickou metodou v terapii hypertenze.

Kazuistika
70letý pacient byl sledován pro farmakorezistentní hypertenzi. Na zavedené 4kombinaci hypotenzív (verapamil 240mg, trandolapril 4mg, indapamid 2,5mg, moxonidin 0,4mg) trvaly dle 24h ABPM průměrné hodnoty krevního tlaku 140/90 mmHg.
Potvrdili jsme dobrou compliance pacienta. Polysomnograficky byla zjištěna spánková apnoe, vyloučili jsme příčiny sekundární hypertenze. Pacient byl zařazen do studie, v rámci které mu byla provedena katetrová denervace renálního sympatiku. Po provedení zákroku došlo k postupnému snížení průměrných hodnot krevního tlaku. Půl roku po renální sympatektomii nebylo zaznamenáno zlepšení syndromu spánkové apnoe. Při jednoročním kontrolním vyšetření byla na jmenované 4kombinaci léků dle 24h ABPM průměrná hodnota krevního tlaku 120/81 mmHg. Pacientovi byla upravena terapie na kombinovaný preparát verapamil 240mg + trandolapril 4mg a indapamid 2,5mg denně. 

Závěr
Denervace renálního sympatiku je novou metodou v léčbě vysokého tlaku, která je zatím rezervována pro terapii farmakorezistentní hypertenze. Parametry, které by umožnily předpovědět, jestli zákrok povede k významnému snížení hodnot krevního tlaku, zatím nejsou identifikovány.

Poděkování
Supported by European Regional Development Fund – PROJECT FNUSA – ICRC (No. CZ.1. 05/1.1.00/02.0123)