Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU VČERA A DNES

P. Vrábelová, J. Pánková, O. Šmolcnopová, L. Placatová, D. Trojáková, P. Henyš , A. Krüger, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Akutní infarkt myokardu (AIM) je akutní ložisková ischemická nekróza srdečního svalu vzniklá na základě přerušení průtoku krve věnčitou tepnou v dané oblasti. Díky dramatickému pokroku v diagnostických a léčebných postupech došlo v posledních několika desítkách let k významnému zlepšení výsledků léčby a ke snížení hospitalizační mortality.

Metodika: Srovnali jsme vývoj hospitalizační mortality na AIM v Nemocnici Na Homolce (NNH) v letech 2001 a 2012 a zjištěné rozdíly jsme dali do kontextu se změnami v diagnostice a léčbě AIM v těchto letech.

Výsledek: V roce 2001 byla hospitalizační mortalita na AIM v NNH 9,5% a v roce 2012 dosahovala 3,8%. Od roku 2001 do roku 2012 došlo k celé řadě změn v technice reperfuze, přestože ve sledovaných obdobích byla reperfuzní léčbou v NNH direktní PCI. Významně se změnilo používané instrumentárium, koronární stenty a v neposlední řadě i cévní přístup. Také farmakologická léčba zaznamenala řadu významných změn jako například vysoce dávkované statiny, ACE inhibitory nebo nová antiagregancia. Na poklesu mortalityse pravděpodobně podílí i zlepšení možností léčby u závažných komplikací AIM včetně srdeční zástavy. Výrazně se totiž změnily možnosti intenzívní a ošetřovatelské péče, standardem jsou léčebná hypotermie nebo mechanické srdeční podpory včetně extrakorporální membránové oxygenace (ECMO).

Závěr: Zavedení nových diagnostických a léčebných postupů v posledních letech významně rozšířily naše možnosti v péči o nemocné s AIM a lze předpokládat, že tento vývoj se odrazil i ve zlepšení výsledků léčby.