Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BEZPEČNOST A ÚČINNOST IMUNOADSORBCE U SRDEČNÍ TRANSPLANTACE.

I. Málek, L. Pagáčová, T. Gazdič, M. Kubánek, L. Voska, E. Svobodová, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Protilátkami zprostředkovaná (humorální) rejekce (HR) postihne 7-10 % nemocných po transplantaci srdce (TxS). Jde o závažnou komplikaci často provázenou selháním štěpu. Zvýšené riziko představuje přítomnost protilátek v séru (senzitizace). Odstranění protilátek je důležitý prvý krok v prevenci a léčbě HR.

Cíl

Ukázat prvé zkušenosti s použitím imunoadsorbce (IA) v programu TxS. Imunoandsorbce je novější extrakorporální adsorpční technika využívající stafylokokový protein A.

Metody

Imunoadsorbce byla prováděna cestou dialyzačního katetru. Byl použit separátor COM.TEC a imunoadsorbční systém Fresenius. Indikací pro použití IA před TxS byl nález více než 50 % protilátek proti panelu lymfocytů (PRA), indikací pro léčbu HR byla porucha funkce štěpu a přítomnost fragmentu komplementu C4d ve více než 50 % kapilár v endomyokardiální biopsii. Imunoadsorbce byla vždy doplněna podáváním iv. imunoglobulinu (IVIG), v některých případech byl použit rituximab (anti-CD 20 protilátka), v jednom případě bortezomib.

Výsledky

V období 11/2008 – 12/2012 byla IA provedena u 9 pacientů (7 mužů, věk 20-57 let) – u 3 před TxS jako součást protokolu desentizace, u ostatních jako prvý krok léčby HR po TxS. Celkem proběhlo 90 cyklů IA. Použití metody nebylo provázeno závažnými komplikacemi. Koncentrace imunoglobulinů se snížila ve všech třídách. Průměrný pokles během jedné procedury byl 66.5 % ve tř. IgG, 42.6 % ve tř. IgM a 21.3 % ve tř. IgA. U pacientů před Tx poklesly PRA v průměru z 96 % na 23 %. U všech nemocných vedla kombinovaná léčba s využitím IA k ústupu HR.

Závěr

Imunoadsorbce je bezpečná a účinná metoda a lze ji doporučit jako součást desentizačního a léčebného protokolu u TxS. Podpořeno grantem IGA MZ CR - NT 11262-6.