Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMBINACE FUNKČNÍHO A MORFOLOGICKÉHO HODNOCENÍ KORONÁRNÍHO ŘEČIŠTĚ POMOCÍ FFR A 3D OPTICKÉ KOHERENČNÍ TOMOGRAFIE

J. Kaňovský, M. Mates, O. Boček, P. Jeřábek, M. Poloczek, R. Miklík, T. Ondrúš, M. Mikolášková, P. Holub, P. Kala (Brno, Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Optická koherenční tomografie (OCT) je intravaskulární zobrazovací metoda s bezkonkurenčním rozlišením (až 10 um), poskytující podrobné informace o koronárních tepnách. Její použití při diagnostických i intervenčních výkonech přináší jinak nezjistitelná morfologická data o charakteru a rozsahu postižení koronárních tepen. Frakční průtoková rezerva (FFR) je zlatým standardem k určení funkční významnosti léze pomocí navození maximální hyperémie myokardu.

Kazuistika: 89-letá žena s diagnózou nonSTEMI byla indikována ke koronarografickému vyšetření. Při angiografii levé koronární tepny byla zjištěna 90% stenóza ramus interventricularis anterior (RIA) a 80% stenóza ramus marginalis (RMS) [Obrázek 1]. Pravá koronární tepna neměla významné aterosklerotické postižení, funkce levé komory byla podle ventrikulografie v normě. Po predilataci byla provedena OCT RIA s použitím 3D rekonstrukce postižení tepny. Na základě intravaskulárního měření a prostorového zobrazení byl implantován lékový stent s excelentním výsledkem ověřeným opakovaným OCT vyšetřením [Obrázek 2]. Poté bylo provedeno měření FFR RMS při maximální hyperémii s výsledkem 0.83, tedy nevýznamné léze, indikující konzervativní terapii u této tepny.

Závěr: Společně s hodnocením FFR přináší OCT a jeho 3D rekonstrukce komplexní obraz koronárního řečiště umožňující bezpečnou a racionální intervenční léčbu. Jejich kombinace se může u mnoha pacientů s komplikovanějším koronárním onemocněním stát novým standardem při optimalizaci terapie.

Podpořeno grantem IGA MZ ČR NT/13830.