Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REHABILITACE KLAUDIKANTŮ

R. Kološová, R. Chrostková, K. Zeman, T. Gistinger (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXII. výroční sjezd ČKS


Úvod: Ischemická choroba dolních končetin (ICHDK) je jedním ze systémových projevů  aterosklerosklerosy. Kardiovaskulární a cerebrovaskulární onemocnění  jsou nejčastějšími příčinami úmrtí u těchto pacientů. Primárním cílem léčby ICHDK je redukovat kardiovaskulární morbiditu a mortalitu agresivním ovlivněním rizikových faktorů aterosklerosy. Symptomatická forma ICHDK snižuje kvalitu života pacienta. Existuje evidence (na úrovni IA) o prospěchu řízeného cvičebního programu, který vede k prodloužení klaudikační vzdálenosti a současně ovlivněním životního stylu pacienta může změnit jeho KV mortalitu a morbiditu.
Soubor : Na kardiofunkční vyšetřovně interního oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku provádíme vyšetření pacientů před a po rehabilitačním programu klaudikantů .Vstupní zátěžový test na běhátku určí , zda klaudikace jsou hlavním limitujícím symptomem, a umožní nastavit úvodní  intensitu  zátěže. Současným zátěžovým ekg je zhodnocena  přítomnost ICHS. Následně pacient absolvuje  cvičební trenink  pod vedením fysioterapeuta ( 3x týdně  v délce trvání  60 minut po 3 měsíce).Výstupní zátěžový test slouží k ověření účinku rehabilitačního programu a  ke zhodnocení přítomnosti ICHS při vyšší toleranci zátěže.
Výsledky: V letech 2009-2012 jsme provedli 56 vyšetření u pacientů v klaudikačním stadiu FI a II. Po absolvování rehabilitačního treninku došlo k prodloužení klaudikační vzdálenosti v průměru na 1 pacienta z 253m na 508m = o 290m (101%). Prodloužení ušlé vzdálenosti v průměru na pacienta z 431m na 740m =  o 349m (72%)
Závěr : Program cvičebního treninku pod dohledem je doporučován jako úvodní léčba  pacientů s intermitentními klaudikacemi. U našich pacientů došlo k prodloužení klaudikační vzdálenosti, maximální ušlé vzdálenosti u většiny subjektivně vnímané jako zlepšení kvality života, bez nutnosti intervenčního řešení.