Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEFARMAKOLOGICKÁ LÉČBA MNOHOČETNÝCH SÍŇOVÝCH A KOMOROVÝCH ARYTMIÍ RADIOFREKVENČNÍ KATÉTROVOU ABLACÍ U JEDNOHO PACIENTA

J. Haniš, A. Bulava, L. Šedivá, P. Neužil, D. Sitek, F. Toušek (České Budějovice, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: U pacientů bez strukturálního onemocnění jsou v literatuře relativně nečetně popisovány koincidence několika typů supraventrikulárních arytmií. Podle naších vědomostí není dosud popsán případ pacienta s kombinací několika typů komorových a supraventrikulárních dysrytmií.
Kasuistika: Jde o 51letého muže bez zjevného strukturálního onemocnění srdce (normální ejekční frakce levé komory, bez lokálních poruch kinetiky, bez hypertrofie a hraniční velikost levé síně 42 mm,normální koronarogram), který je ve sledování našeho oddělení od roku 2003 a byl během 7 let postupně léčen katetrizační ablací na výše uvedených pracovištích pro celkem 6 arytmických diagnóz, kdy se po odstranění jednoho arytmického substrátu klinicky demaskoval substrát jiný:
1. idiopatická komorová tachykardie z výtokového traktu levé komory (RFA v r. 2003, NNH Praha),
2. levá posteriorní skrytá přídatná dráha (RFA v r. 2004, NNH Praha),
3. typický flutter síní (RFA v r. 2005, NNH Praha),
4. fascikulární tachykardie z  posteriorního svazku levého Tawarova raménka (RFA v r. 2006, NNH Praha),
5. fibrilace síní (RFA v r. 2008, Kardiocentrum České Budějovice),
6. fokální síňová tachykardie ze spodní stěny levé síně pod levou dolní plicní žílou (RFA v r. 2009, Kardiocentrum České Budějovice).
Všechny výše uvedené arytmie byly úspěšně vyřešeny nefarmakologickým přístupem. Během ambulantního sledování je pacient v současné době zcela asymptomatický bez antiarytmické léčby. Opakovaná transtelefonní týdenní monitorace prokazuje stabilní sinusový rytmus.
Závěr: Kasuistika dokumentuje současné vyspělé možnosti komplexního řešení arytmogenního substrátu katetrizační ablací. Význam úspěšné terapie u tohoto konkrétního pacienta spočívá nejen v definitivní eliminaci arytmií (a symptomů), ale i v možnosti návratu pacienta do jeho stávajícího zaměstnání (profesionální hasič).