Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČTYŘI ROKY ZKUŠENOSTÍ S 3D ROTAČNÍ ANGIOGRAFIÍ SRDCE V PODPOŘE KATETROVÝCH ABLACÍ KOMPLEXNÍCH ARYTMIÍ – PRVNÍCH 444 PACIENTŮ

Z. Stárek, F. Lehar, J. Jež, J. Wolf (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: 3D RTG zobrazení srdečních dutin je běžnou součástí každého komplexního elektrofyziologického výkonu. Pro zobrazení srdečních dutin lze mimo CT použít metodu 3D rotační atriografie (3DRA) zobrazující levou síň (LS) či 3D rotační ventrikulografie (3DRV) zobrazující levou (LK) či pravou komoru (PK).

Metodika a výsledky: Na elektrofyziologickém pracovišti FN u sv. Anny v Brně bylo v období 8/2010-8/2013 provedeno 3DRA či 3DRV celkem u 444 pacientů indikovaných k RFA komplexních síňových a komorových arytmií. U 168 pac. byla provedena 3DRA LS, u 217 pac. 3DRA LS s 3D zobrazením jícnu, u 16 pac. 3DRV pravé komory a u 9 pac. 3DRV levé komory. 3DRA byla prováděna postupně pomocí tří pravostranných protokolů (nástřik kontrastní látky (k.l.) do pravé síně s úspěšností 71%, 70% a 93%) a jednoho levostranného protokolu (nástřik k.l. přímo do levé síně s úspěšností 98%). Pro potřeby 3DRV byl použit jeden protokol (přímý nástřik k.l. do komory s úspěšností 100% u PK i LK). Při akvizici 3DRA a 3DRV byly sledovány parametry ovlivňující úspěšnost zobrazení – BMI, TK, TF, aktuální rytmus. Data byla vyhodnocena pomocí logistické regrese. Úspěšnost pravostranného protokolu u 3DRA je ovlivněn pouze hodnotou BMI. Levostranný protokol a 3DRV není sledovanými faktory ovlivněn. Dávka k.l. a expozice RTG záření je významné nižší u 3DRA oproti CT.

Závěr: 3D rotační angiografie srdce je jednoduchá a bezpečná metoda umožňující 3D zobrazení srdečních dutin v podpoře katetrových ablací arytmií. 3DRA modely jsou srovnatelné s CT. Výhodou je nižší zátěž pacienta kontrastní látkou a RTG zářením. Jako nejspolehlivější metoda v zobrazení LS se jeví levostranný protokol. Vyvinuli jsme optimální pravostranný protokol s úspěšností 93%. 3DRA a 3DRV se na našem pracovišti staly základní 3D RTG zobrazovací modalitou v podpoře katetrových ablací srdečních arytmií.