Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SEDMILETÉ ZKUŠENOSTI S TORAKOSKOPICKOU ABLACÍ FIBRILACE SÍNÍ VE FNKV – POSUN OD CHIRURGICKÉHO K HYBRIDNÍMU PŘÍSTUPU

P. Budera, Z. Straka, P. Osmančík (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Cíl

Unilaterální pravostranná torakoskopická ablace fibrilace síní (FiS) se provádí ve FNKV od listopadu 2006. Prezentujeme postupný vývoj strategie léčby, indikací a výsledky jednotlivých souborů pacientů.

Soubor a Metodika

U prvního souboru byla používána mikrovlnná (Flex 10,Guidant) a unipolární radiofrekvenční (Cobra XL,Estech) energie, indikováni byli pacienti se všemi typy FiS. Na základě výsledků jsme v roce 2013 zahájili program hybridních ablací pro pacienty s (dlouhodobě)perzistentní formou. Používáme nový bipolární RF katetr (Cobra Fusion, Estech), pacienti po 2 měsících podstupují elektrofyziologické (EF) vyšetření s případnou RFA. Rytmus je ověřován týdenními EKG záznamníky.

Výsledky

Celkem jsme operovali 51 pacientů. Prvních 38 (42% parox., 24% perz., 34% dlouh. perz. FiS) podstoupilo ablaci MW(26) či unipolární RF(12) energií. V prvních 30 dnech nikdo nezemřel, jednou byla nutná konverze na sternotomii pro krvácení. Po roce od výkonu trval SR u 53% pacientů, s podobnou úspěšností u všech typů FiS. Následně docházelo k pozdním recidivám, 8 pacientů podstoupilo další RFA. Po 3 letech mělo SR 43% pacientů, jen 17% pacientů je od výkonu bez recidiv FiS či další RFA. Od roku 2013 jsme operovali 13 pacientů s (dlouhodobě)perzistentní FiS za použití nového bipolárního RF katetru. Operace i pooperační průběh byly bez komplikací. Pacienti s recidivou FiS jsou po 2 měsících zváni k EF vyšetření a dodatečné RFA. SR trvá u 88 % pacientů s průměrnou dobou sledování 5 měsíců.

Závěr

V posledních letech se ve FNKV vyvíjela strategie léčby izolované FiS. Unipolární RF a MW energie byly chirurgy opuštěny pro malou efektivitu. Paroxysmální FiS je nyní standardně léčena arytmology katetrizační RFA. Pacientům s (dlouhodobě)perzistentní FiS je nabízena chirurgická bipolární RF léčba v kombinaci s následnou EF kompletizací, první výsledky jsou velmi slibné.