Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM CYSTATINU C K PREDIKCI PROGNÓZY U PACIENTŮ HOSPITALIZOVANÝCH PRO AKUTNÍ KORONÁRNÍ SYNDROM.

P. Kubena, J. Pařenica, P. Kala, J. Jarkovský, J. Gottwaldová, L. Dostálová, J. Špinar (Uherské Hradiště)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Opakovaně bylo prokázáno, že pacienti hospitalizovaní pro AKS mají horší prognózu při postižení ledvin. Cystatin C je využíván jako biomarker k odhadu glomerulární filtrace. U stabilních pacientů s ICHS byl cystatin C prokázán jako negativní nezávislý prognostický marker. Rehospitalizace pro srdeční selhání se mimo úmrtí jeví jako jeden z nejzávažnějších klinických end-pointů.

Cíl: Vyhodnotit prognostický význam cystatinu C u pacientů s AKS přidaného ke GRACE skóre k predikci roční mortality a rehospitalizací pro srdeční selhání.

Metodika: pomocí C-statistiky byl u 309 pacientů stanovena hodnota cystatinu C při přijetí a spočítána hodnota GRACE skóre. Pomocí C-statistiky byl stanoven prognostický význam pro roční mortalitu.

Výsledky: Prognostická hodnota cystatinu C k predikci úmrtí je nižší ve srovnání s GRACE skóre (AUC 0,74 vs. 0,79), srovnatelná k predikci hospitalizace pro ASS (AUC  0,69 vs. 0,67) i pro kombinaci obou end-pointů (AUC 0,73 vs. 0,75). Kombinace GRACE skóre a cystatinu C se jeví jako nejvhodnější (AUC pro kombinovaný end-point 0,78). Hodnota cystatinu C vychází prognosticky lépe, než hodnota vstupního kreatininu.

Závěr: Cystatin C přináší v porovnání se samotným GRACE skóre navíc prognostickou hodnotu k predikci roční mortality a rehospitalizací pro ASS.