Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FIBRILACE SÍNÍ JE VÝZNAMNÝM PREDIKTOREM ČASNÉ REHOSPITALIZACE PRO SRDEČNÍ SELHÁNÍ U PACIENTŮ PO MITRACLIPU

A. Cesnaková Konečná, O. Jiravský, M. Hudec, S. Januška, M. Urban, J. Chovančík, I. Ranič, R. Neuwirth, L. Škňouřil, L. Pleva (Třinec/ Ostrava, Třinec, Ostrava)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl
MitraClip je metodou volby léčby symptomatické významné mitrální regurgitace (MR) kontraindikované k operačnímu řešení. Progrese srdečního selhání po MitraClipu je klíčova otázka výzkumu. Role fibrilace síní (FS) v morbiditě těchto pacientů je předmětem této práce.

Soubor a metodika
Prospektivně vedený registr 226 pacientů (v mediánovém věku 72 let; 34,9% žen) se symptomatickou významnou MR léčených MItraClipem v jednom kardiocentru. Anamnézu jakékoliv formy FS v době indexového výkonu mělo 106 (46,9%) pacientů. Charakteristika celkové kohorty pacientů včetně univariační analýzy podskupin s FS a bez FS jsou v Tabulce 1.

Výsledky
Dle univarietní analýzy jsou věk, pohlaví, rozměr levé síně (LS), stupeň trikuspidální regurgitace (TR) a postprocedurální průměrné tlaky v obou síních významně spojené s přítomností FS. Multivariační logistická regrese označila rozměr LS a stupeň TR jako nezávislé parametry spojené s anamnézou FS ( Tabulka 2).
Souběžně, se kohorta pacientů s FS vyznačovala významně kratší dobou do první hospitalizace pro srdeční selhání ve srovnání s kohortou se sinusovým rytmem (medián 48 týdnů vs. 106 týdnů, p = 0,005). Kaplan-Meierova křivka doby do první hospitalizace v obou kohortách je prezentována v Obrázku 1.

Závěr
Fibrilace síní u pacientů se symptomatickou významnou mitrální regurgitací zkracuje dobu do první hospitalizace pro srdeční selhání o 58 týdnů ve srovnání s kohortou pacientů se sinusovým rytmem. Kromě již známého faktu souvislosti s rozměrem LS je fibrilace síní nezávisle statisticky významně asociována s vyšším stupněm trikuspidální regurgitace. Fibrilace síní se tak dostává do popředí výzkumu zaměřeného na zlepšení kvality života u pacientů po MitraClipu.